Следвайте ни

Общината прави фонд за ОП „Творческа Европа”, търси частни инвеститори

viber icon

Нов фонд, който ще финансира проекти за кандидатстване по европейската оперативна програма „Творческа Европа” ще бъде създаден от община Пловдив. 

Засега нито една друга община у нас няма такъв фонд.

Това съобщи зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. В него засега са вкарани само 40 000 лева. Целта е те да се увеличат.

„Те не стигат. Ще трябва да има повече средства. Ние ще опитаме да привлечем и бизнеса и така ще развием корпоративната отговорност. Ще има средства, които ще идват от частен инвеститор”, обясни зам.-кметът Панов.

ОП „Творческа Европа” разполага бюджет от 1,46 милиарда евро през периода 2014 - 2020. За следващия програмен период се очаква те да нараснат. 

„Особеното на тази програма е, че подпомага скъпи проекти. Може да стигнат до 1 милион евро. Иска обаче висока съфинансиране – до 50%. Фондът ще подпомага именно тази част", обясни Панов.

Програмата подпомага проекти за кино, телевизия, музика, литература, изпълнителските изкуства и наследството. 

Тези области се оценяват като важни източници на трудова заетост и икономически растеж.

Програма „Творческа Европа” има две подпрограми – „Медиа“ и „Култура“. 

„Медиа” подкрепя европейската филмова и телевизионна индустрия и се фокусира върху проекти от областта на видео игрите и дигиталните технологии, дистрибуцията, фестивалите, обучителните и образователните програми. 

Подпрограма „Култура“ подкрепя творци и организации, които работят в областта на културните и творческите индустрии в Европа.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?