71

Пловдивчани учат нов занаят: Как се леят ароматни свещи във винени чаши? ВИДЕО СНИМКИ

Девет млади пловдивчани избраха да се научат как се правят ароматни свещи от винени чаши на втория ден от фестивала „Дефиле на младото вино“. Оказа се, че това съвсем не е лека работа. 

Работилницата за този нов занаят, включен едва отскоро в Занаятчийската камара под името „Художествено леене на свещи“, започна в 12 часа в комплекса „Тракийски стан“.

Тя бе водена от 30-годишния майстор Тихомир Спасов, който провежда подобни уроци в квартал „Тракия“.

За да се правят художествени свещи от винени чаши е необходимо да се използва специален гел-восък, който се разтапя при 65 градуса в съд потопен в гореща вода.

За различните цветове има багрила, а третата съставка са ароматизаторите. 

„Не е добре да се използват етерични ароматизатори - те трябва да са на синтетични. Етеричните при изгарянето може да са канцерогенни и малко хора знаят това“, предупреди учениците си майстор Тихомир. Обясни им и как да смесват различните багрила и кои цветове не трябва да се смесват. 

Гел-восъкът се купува трудно в малки количества и дори тогава цената му достига 50-60 лева за килограм. 

Тихомир Спасов показа как се леят свещи във винени чаши с немски гел-восък. Отливането на ароматните свещи отне около два часа.

„Дефиле на младото вино“ продължи в различни къщи в Стария град и всички те бяха отворени още в 11 часа. В тях ценителите можеха да дегустират над 250 вида бяло и червено вино, както и розе от тазгодишната реколта.

В 14 часа в Етнографския музей започна презентацията „Непознатите лица на мавруда“. На нея ще бъдат опитани всички видове от това българско вино. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?