2374

Пловдивчани почитат Деня на будителите за първи път с празнично шествие

Стотици деца от различни пловдивски училища, учители и общественици поеха на шествие в Деня на будителите от площада пред Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ към площад "Централен". По маршрута през Главната улица към тях ще се присъединят още няколко лъча с ученици. 

За първи път Денят на будителите се почита с общоградско шествие в Пловдив преди 100 години. Така ставаме първият град в България, където будителите се почитат по този начин. Грандиозното тържество сега е по случай 100-годишнината от първото честване през 1922 г.

Десетина активисти на сдружение "Комитет Родолюбие" участваха облечени в опълченски и комитски униформи и носии.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров припомни, че идеята за празника е родена в града под тепетата. Той цитира писмо от четвъртокласника Антон Даскалов от ОУ "Душо Хаджидеков", което е получил преди няколко дни.

„Народът ни е оцелял защото във времена на безпътици и е намирал сили да вдъхне живот на идеалите си благодарение на онези, които нарекохме будители. Малко известен факт, че през 1909 именно тук е направен опит да бъде изравнен с 24 май. Малко преди това на 1 ноември, ние българите сме отдавали почит на Свети Иван Рилски и този ден е наричан „Отчов ден”, именно заради почитта към небесния ни закрилник.

Тези дни един четвъртокласник ми припомни, че всеки може да бъде будител тук и сега. Благодаря на Антон Даскалов от ОУ „Душо Хаджидеков”, че ми написа: Когато България е била под Османска власт, много хора са станали будители за свобода и просвещението на народа ни. Един от тях е бил Душо Хаджидеков. Сегашните будители са тези, които помагат на хората, които ги подбуждат и те да бъдат добри – както вие помагате и на нас”, каза кметът Димитров.

Отец Николай отслужи празничен  молебен за всички, които са спомогнали за пробуждането на народа ни.

Празничното шествие продължи към площад "Централен", където започна тържествения концерт.

В началото на шествието бе Духовия оркестър на ВВС, а след него хоругви с образите на светци носиха ученици от Духовната семинария.

На стълбите на "Каменица" шествието спря за да чуе концерта на хора на Пловдивските момчета. той изпълни химна на града и "Хубава си татковино".

Там бяха раздадени награди на различни пловдивски педагози.

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Българин

Българин

01.11.2022 | 17:31

Божи човека с скъпият часовник.

Отговори
0 0
Райна

Райна

01.11.2022 | 16:37

С такива будители като пакова и кмета, да се гръмнем по добре….

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.11.2022 | 16:09

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ

Отговори
3 0
ХХХ

ХХХ

01.11.2022 | 14:51

,,Будителю,, , Тошко Африкански е напълно прав, простака май си ти. Слез между хората да видиш от такива ,,будители,, до къде са докарани.

Отговори
0 2
Учител

Учител

01.11.2022 | 12:36

А държавните чиновци, отговарящи за образованието в Пловдив, разбирай РУО - Пловдив, с много слабо представяне на шествието /денят за тях даже е работен!!!/. Баба Пакова и още две експертки. Срам! Позор! Даже Пакова дума за поздрав не произнесе! И чакай нещо от образованието. Горките деца - без водачи, без примери за подражание, без будители!

Отговори
8 0
Тошко Африкански

Тошко Африкански

01.11.2022 | 11:30

Малий от толкова будители не моа да се размина в Пловдив! Ми то не са Бебета будители, не са Мърсоли будители, не са баскетболисти будители и уж са много сабудените пък пак сме най-заспалите, най-бедните и нещастната нация в света! Даже и след Борунди и Сомалия!

Отговори
5 10
Будител

Будител

01.11.2022 | 11:51

Простак!!! Не опорочавай хубавия празник с твойте небивалици!

Отговори
8 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?