Следвайте ни

Първата българска бира стана на 140 години ВИДЕО

viber icon

Богат опит, история и традиции има България в пивоварството. И всичко това започва от града под тепетата преди повече от 140 години. През далечната 1876 година  швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер пристигат в града под тепетата, за да работят в железницата. По това време започват да варят бира в домашни условия.  

И така докато не се запознават с Адолф Бомонти – друг виден предприемач, който има опит в промишленото производство. Той е отворил две фабрика в града – оризовата и спиртната. Тримата се събират и през 1881 г.  решават да построят пивоварна „Каменица“. Така неусетно се изнизват 140 години и тази година „Каменица“ отбелязва своя юбилей, залагайки на добре познатата формула – да празнува с хората. 

Историята на пивоварството у нас, как са изглеждали етикетите през годините и още куп интересни факти могат да бъдат прочетени в изложбата 140 години „Каменица“, която е разположена в Цар-Симеоновата градина. Тя беше открита на 15 юни и още тогава предизвика голям интерес сред пловдивчани. Паната могат да бъдат разгледани до 15 август. Изложбата е организирана от „Хермес медиа“

Вижте как служителите на „Каменица“ и представители на местната власт виждат успеха на бирата, тръгнала от Пловдив. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бира

Бира

17.06.2021 | 17:36

Тези хора които са създали тази бира и този завод нямат ли наследници. Реституираха се много неща ама от таз пивоварна нищо не остана. Общината ли я продаде или масовата преватизация не помня но продажбата беше голяма гордост ама парите къде отидоха да ли се разбра. Е бира има ама не е същата и не е Пловдивска, остават само спомените за хората е за някои парите.

Отговори
10 1
Празника на Тотев

Празника на Тотев

17.06.2021 | 17:32

Да, създадена е в Пловдив, но града ни няма вече нищо общо с Каменица. Вместо да търси инвеститори и да създава нови раб места, Тотев подари Каменица на Хасково?! Срещу какво?

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?