Следвайте ни

Откриха създание с глава като кораб от Междузвезни войни

viber icon

Стотици фосили на първично морско създание с наподобяващи гребло "щипци" и глава, която напомня за прочутия космически кораб "Хилядолетния сокол" от "Междузвездни войни", са открити в Канада, предаде Ройтерс.

Находката може да предостави изобилна информация за значим хищник от ключов период в еволюцията на живота на Земята.

Учени от Кралския музей Онтарио в Торонто и университета на Торонто съобщават, че древното хищно създание, наречено Cambroraster falcatus, е далечен сродник на днешните членестоноги - разнообразна група от животни, включваща насекоми, паяци и морски раци. Първичните хищници са живели по време на периода камбрий преди 506 милиона години, когато всички представители на животинското царство са обитавали океаните.

"Повечето животни през камбрийския период са били дребни - дължината им обикновено не е надвишавала няколко сантиметра. За сравнение - Cambroraster falcatus е бил гигант, достигащ до 30 сантиметра", казва палеонтологът и ръководител на изследователския екип Джо Мойсюк.

Фосилите на древния хищник са открити в Националния парк Кутенаи в канадската част на Скалистите планини. Учените са се натъкнали на находката в скална формация, където и преди са намирани голям брой вкаменелости на камбрийски животни. Периодът камбрий е считан за време на еволюционни експерименти, когато на Земята за първи път са се появили почти всички по-големи групи животни, сред които не са липсвали и изключително странни създания.

Хищният Cambroraster falcatus, чиято голяма глава е напомнила на учените за "Хилядолетния сокол" от "Междузвездни войни", е обитавал океанското дъно и се е хранил с организми, заровени в тинята. Древното създание е принадлежало към същата група, към която е спадал върховният хищник по онова време - Аномалокарис, достигащ на дължина до един метър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?