Следвайте ни

Обучиха глухи как да реагират при диабетна криза СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Как да спасят живота на близките си, как да разберат дали пострадалите не са загубили пулс и как да реагират при диабетна криза или астматичен пристъп се учиха от Районната организация на глухите в града под тепетата. Причината – макар и спешните екипите да се стараят да се отзовават на повикването мигновено, всяка минута е ценна.


„В хода на работата си установихме, че първата долекарска помощ е тема, която за съжаление, не е много известна сред хората с увреждания. Ако човек, който е изпаднал в безсъзнание, но има дишане и пулс, то той трябва да бъде поставен странично. Ако се опитваме да напипаме пулса с два пръста на дланта, а човекът е с по-стегнати дрехи или носи часовник, може да не успеем да го усетим. По-сигурно е двата ни пръста да бъдат поставени на врата“, казва Георги Влайков, ръководител на Пловдивското доброволно формирование за реакция при бедствия и авари.


По думите на Иван Анастасов подобни обучения били изключително полезни за тях, защото често спешните екипи не разбирали жестомимика и това забавяло допълнително указването на помощ. Според него в полицията, пожарната и прокуратурата трябва да има поне един обучен служител, който да владее жестомимика. „На глухите трябва да се говори по-кратко и по-ясно, защото ни е трудно да разбираме“, добави Пена Георгиева.


Затова от доброволческото сформирование 112 планират да запишат на видео основните 100 мимики, който са им нужни, за да разберат. Те ще бъдат използвани както за обучение, така и за опресняване на знанията.  

„В Крумово преди години горя една плевня и ни бяха извикали. Оказа се, че човекът е глух и не можехме да се разберем с него – нямаше как да ни обясни има ли други хора в сградата, къде са те, каква е бройката им и пола“, казва Георги Влайков.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?