Следвайте ни

Общината съветва: Ето как се поставя маска срещу COVID-19 ВИДЕО

viber icon

Превенцията е най-важна, затова нека гражданите да се информират постоянно относно създалата се ситуация, да следват долупосочените съвети и да бъдат отговорни към себе си и околните, съветват от Община Пловдив.

Коронавирусът се предава предимно по въздушно-капков път и затова е изключително важно да вземем под внимание следните препоръки за овладяване на неговото разпространение:

- При вирусни симптоми първата стъпка е да си останете във вкъщи и да се консултирате с личния си лекар, дори при най-леките симптоми като суха кашлица, главоболие или течащ нос, ограничете социалните контакти.

- При кихане и кашляне закривайте носа и устата си със сгънат лакът или носна кърпичка. Това може да предпази околните от заболяване. След употреба, изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък.

- Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си, тъй като микробите често се разпространяват, когато човек докосне заразена с микроби повърхност, а след това докосне и очите, носа или устата си. ­

- Въздържайте се от посещения на места с много хора и масови мероприятия (примери за такива места са медицинските заведения, пощенските станции за получаване на пенсиите, районните администрации, ресторанти, барове, дискотеки, кафенета, молове, хипермаркети, казина, кинотеатри, летища, други).

- Избягвайте контакти на близка дистанция с хора и използването на обществения транспорт.

- Поддържайте физическа дистанция от около 1 метър (3 крачки) разстояние между вас и човек, който киха или кашля.

- Ограничете всякакви физически контакти с други хора: здрависване, ползване на общи кърпи, възглавници, съдове и прибори за хранене.

- Почиствайте често повърхностите на дръжките на врати, телефони, дистанционни управления, като използвате дезинфектиращ препарат.

- Ограничете максимално контактите на възрастните и хронично болните си близки. Разяснете им опасностите.

- Информирайте се само от достоверни източници – сайтовете на официалните институции.

- Носенето на маска е ефективно само в случай, че тя е поставена правилно. Вижте как: https://www.youtube.com/watch?v=lrvFrH_npQI&feature=youtu.be

- Призоваваме гражданите за самодисциплина, самосъзнание, самоконтрол, съдействие и солидарност.

- При завръщане от пътуване в рискови зони задължително информирайте личния си лекар и останете под карантина поне 14 дни в домашни условия.

- Избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица.

- Мийте ръцете си често и в продължение на поне 20 секунди с топла вода и сапун, особено след кашляне или кихане. Това ограничава рискът от заразяване с над 20%. Използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни.

- Избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни, както и контакт с техните екскременти или изпражнения.

Коментари (1)

Коста

Коста

13.03.2020 | 13:32

От къде да ги купим та да си ги поставим правилно.Маски няма никъде, защо ни правите на глупави.Това е наглост и безобразиее.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?