Следвайте ни

Назоваха песните, които е опасно да слушате зад волана ВИДЕО

viber icon

Любопитно изследване проведоха изследователи от Китай. Експериментът на учените от Южнокитайския технологичен институт е продължил около година, пише auto.blitz.bg. 

През това време специалистите са успели да изучат психическото състояние на хиляди шофьори, които са слушали в колата си музика от различни жанрове - от рок до поп. 

Смисълът на експеримента е да се използва специален автомобилен симулатор. За него били избрани 96-те най-известни песни в портала Spotify.

Доброволците са карали колите по многолентов път, слушайки при това песните една след друга. 

Според резултатите на изследването експертите са съставили списък на музикални композиции, опасни за слуха на хората, които се намират зад волана. 

Било установено, че да правят рискови маневри шофьорите били карани от песните American Idiot на Green Day, Party In The USA на Майли Сайръс и Born to Run на Брус Спрингстийн. 

Тези мелодии, според изводите на експертите, нарушават нервно-психическата устойчивост на шофьорите, провокирайки ги да правят необмислени действия. 

Ето я песентана Майли Сайъръс. Не я слушайте зад волана! 

А ето и старата песен на Спрингстийн, която не се хареса на китайските шофьори.    

Специалистите също потвъдиха,че твърде силната музика, както и онази, която се смята за тежка или бърза, предизвиква желание за два пъти по-често престрояване. 

Освен това, под звуците на теи песни шофьорите карат с осем километра в час по-бързо от обикновеното. 

Китайските учени се надяват, че събраната от тях информация ще залегне в основата на препоръките на различни транспортни ведомства и ще помоне за намаляването на риска от катастрофи. 

Любопитното е, че към безвредните композиции китайските учени отнасят Stairway to Heaven на Led Zeppelin и Under the Bridge на Red Hot Chili Peppers.

Тази песен на Led Zeppelin може да се слуша без проблем зад волана. 

При това, слугът на участниците в експеримента не се е наслаждавал само на музиката. На определени участъци от шосето водачите са се наслаждавали на тишината, но организаторите на експеримента не са установили връзки между липсатана звук и спокойното каране. 

Трябва да се отбележи, че изключването на касетофона вбесявало някои от участниците. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?