Следвайте ни

Напълнихме с боклук фонтаните в центъра ВИДЕО

Фонтани, които някога са красили Пловдив, сега пустеят. Величието им е останало в едно отдавнашно време, което само по-възрастните си спомнят. Такива шадравани има в Дондуковата градина, на Сахат тепе и на Младежкия хълм. Всички те са затрупани с камъни, боклуци и преждевременно окапали листа. Вместо вода в тях могат да бъдат открити пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, картонени чашки от кафета, кенчета от енергийни напитки, парцали, части от кашони и дори тротоарни плочки.

„В тези горещини би трябвало да работят и да разхлаждат хората. Тук на Младежкия хълм не съм ги виждала работещи поне от 10-20 години. Градината би била много по-красива, ако шадраваните работеха. Вместо това те сега са пълни със застояла вода, а децата слизат и си играят в мръсотията. Това може да доведе някоя болест на хлапетата. Достатъчно е като си изцапат ръцете, да ги лапнат“, коментира Дияна Аврейска.

В коритата на шадраваните дори могат да бъдат намерени пречупени и ответи от бурите клони. И няма кой да ги почисти. „С очите си съм виждала как метачките стоят на пейките, после хукват нанякъде и изобщо не чистят фонтаните. Нали някой трябва да отговаря за тези неща“, възмущава се Атанаска Колева.

Неработещ се оказва и шадраванът на новата градинка до "Света Петка, който беше изграден по ОП „Региони в растеж“. Кметът на район Централен Георги Стаменов обеща пред „Марица“, че ще се свърже с фирмата-изпълнител на проекта на парковата зона, за да разбере защо не функционират. По думите му проблемът щял да бъде отстранен в най-кратки срокове. Той допълни още, че се надява водните атракциони на Младежкия хълм да залегнат в бюджета на община Пловдив през 2020- 2021 г. и да възстановят стария си блясък.

„При Дондуковата градина проблемът е по-сериозен. Там тръбите на фонтаните са изгнили, а помпите изгоряха заради падащите листа, които запушват филтрите. Ремонтът им би излязъл над 20 000 лв. Причината да не предприемем действия по възстановяване е, че общината е стартирала подготовка за избор на изпълнител за основен ремонт на Дондуковата градина. Очаква се той да започне през 2020 г. По проект основният шадраван ще е в центъра на градината, а на другите места ще има цветни вази“, обясни Георги Стаменов.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?