Следвайте ни

НА ЖИВО Вадят МБАЛ "Св. Мина" от кома със спасителна инжекция

viber icon

Голямо разпределяне на бюджетни средства предстои на днешната сесия на Общинския съвет. Местните избраници ще решават дали за пореден път да спасяват от финансов колапс МБАЛ "Св. Мина" с инжекция от 270 000 лева. 

Както "Марица" писа,  болницата  е закъсняла да преведе вноската по заема, взет още през 2012 г. от ОББ.  Траншът трябваше да бъде направен още през миналия септември.  Банката е запорирала сметките, но след намесата на кмета Здравко Димитров и неговия заместник Илия Кирчев  запорът е свален временно.  "Св. Мина" няма такава сума, тъй като горе - долу толкова получава от Здравна каса като  месечен лимит за обслужване на пациентите. Затова отново на  закъсалото от години лечебно заведение се дава безлихвен заем от градския бюджет.

За управител на "Св. Мина" ще бъде обявен конкурс, след като Общинският съвет одобри условията, предложени от зам.-кмета Илия Кирчев.  От няколко месеца болницата се ръководи от временно избрания на шефския пост  проф. д-р Петър Петров. Конкурсът ще се проведе  на 15 септември.  

Илия Кирчев  предлага също така  да бъде освободена временната  шефка на МЦ - 6 д-р Станка Павлова. На нейно място е номинирана д-р Тодорка Цанкова,  но до провеждането на конкурс .

Общината  ще тегли кредит от 2 003 050 лева за проект "По крепостните стени на Филипопол". Общата сума, необходима за реставрацията и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе и Източна порта, е  8 012 202 лева.  Разликата  от 6 милиона се инвестира  в античния град като безвъзмездна помощ по ОП "Региони в растеж". 

За спортни площадки и двора на СУ "Черноризец Храбър" се осигуряват 58 849 лева.  Общината иска разрешение от местния парламент да кандидатства с проекти за  финансово подпомагане пред Министерството на спорта за  обновяване и изграждане на игрища в СУ "П. К. Яворов", ОУ "Йордан Йовков", СУ "Софрони Врачански" и СУ "Христо Г. Данов". Предложението е подготвено от зам.-кмета Анести Тимчев. Най-много пари - 286 172 лева -  се очакват  за проекта  за изграждане на спортен комплекс в "Христо Г. Данов". 

Първата точка в дневния ред е повторното гласуване на ПУП - ПР на кв. "Захарна фабрика". Предишното решение на Общинския съвет, с което е приет планът, е върнато  от областен управител Дани Каназирева за ново разглеждане  заради четири терена. Каназирева е сезирана от групата съветници на Демократична България, които искат отмяна на решението, за да не се допуска презастрояване. Според екипа на Здравко Димитров  проектът на ПУП  е съобразен със законите и съгласуван с всички институции, а процедурата по него върви от 2015 г. 

Съветниците отново ще заседават в Градския дом на културата "Борис Христов". И този път ще бъдат забулени с маски. 

Снимки от Атанас Кънев и Наташа Манева 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

съд за крадците

съд за крадците

22.07.2020 | 07:17

Общинските предприятия и болници - хранилки за партийни калинки! И касички за "усвояване" на общински средства!

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?