Следвайте ни

Музеят на авиацията пази космическата капсула на Георги Иванов ВИДЕО

viber icon

Капсулата от кораба „Союз-33”, с който първият български космонавт Георги Иванов се изстрелва в Космоса, се съхранява в Музея на авиацията в Крумово.  Спалният чувал и костюмът, с които е летял също са част от експозицията. Именно заради тайните, които пази музеят, стотици пловдивчани и гости на града се стекоха през уикенда и в понеделник в него, за да отбележат датата 12 април.  Това е денят на авиацията и космонавтиката.

Най-малкият ентусиаст беше 2-годишният Дейвид, чийто баща е авиатор. „Синът ни също е голям фен на самолетите и хеликоптерите. Най-много го влекат изтребителите“, каза майката на Дейвид Антоанета Чолева. По всичко личи, че няма да е изненада, ако хлапето тръгне по стъпките на баща си. 

Не по-малко вълнение от малчугана изпитваха и бившите военни, минавайки покрай историята на авиацията.  „Дай боже нещата в авиацията да вървят в по-добра посока и да имаме пак някои път космонавт“ си пожела Светлозар Райков, който има 20 години стаж като свързочен офицер във ВВС. Разходката в музея Светлозар Райков и неговият колега започнаха именно от космическия кът и капсулата, с която се е приземил Георги Иванов. 

„Това е единствената капсула извън границите на бившия СССР, която се намира в страната, участвала в програмата Интер космос. Чрез нея посетителите могат да си представят поне една част от емоциите, които са изпитали космонавтите по време на полета. Виждат местата, на които са стояли, както и цялата апаратура, която трябва да осъществи приземяването“, обясни Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията – Крумово. Интересното е, че капсулата първо е била дадена в Ловеч, но по време на промените е била местена няколко пъти, докато в началото на 90-те години не се озовава в Крумово. 

За да придобият пълна представа за живота на космонавтите в музея е изложена и храната, която те ядат по време на полетите. „България е третата страна в света, която е започнала да произвежда лиофилизирана храна след САЩ и СССР. Тя е била произвеждана и предоставяна почти за всички космически кораби“, каза Рада Банялиева. Лиофилизираната храна все още се произвежда от учените в БАН, понеже тя се използва при височинни изкачвания. 

Тази година любителите на летателното изкуство имаха възможността да разгледат и 20 снимки от личния архив на Георги Иванов, които са направени по време на 12 часовия полет. Освен това беше подготвена и презентация  „Юрий Гагарин в България“. „Приятно изненадана съм колко много българите обичат Юрий Гагарин. Виждам, че повечето самолети, които са изложени във външната експозиция са направени в Съюза“, каза украинката Людмила, която за първи път посещава музея на авиацията.

Сред най-старите и впечатляващи експонати в него е самолетът на Георги Божинов. Патентован и конструиран е през 1912г., но е построен години по-късно. Французинът Руже Сумер предлага на Божинов да започне производството на самолета във Франция. Българинът обаче отказва. Мечтата му е той са се произвежда в родината му. Първата Световна и Балканската войни обаче отлагат производството му до 1926г.  „Тогава вече като конструкцията е била позакъсняла. Въпреки това със самолета са били извършени няколко полета“, каза Рада Банялиева.  България е имала 3 самолетостроителни фабрики, които затварят врати през 1954г. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?