Следвайте ни

„Марица“ срещна пловдивчани с модерните фермери и земеделието в миналото ВИДЕО

viber icon

Пловдивчани се срещнаха с модерните фермери и научиха повече за техните биопродукти. Запознаха се и с историята на селското стопанство в Пловдивска околия от края на XIX до средата на XX век. Това стана възможно чрез новата изложба  на вестник „Марица“ и рекламна къща „Хермес медиа“ „Фермер на Тракия 2020“. 


Тя е част от едноименния конкурс на вестника и още в първите дни срещна изключителен интерес от страна на гражданите. Само в неделния ден десетки разхождащи се пловдивчани се спираха да прочетат малко повече за земеделието у нас. 

 

Сред тях беше и Милка, която първо се спря пред паното на Рангел Кисов. Той е производител на охлюви, но част от слузта търгува и с лечебни цели. „Имах проблем със ставите и съм взимала от него. Интересувах се да видя къде е фермата“, обясни Милка. 


Не по-малък беше и интересът към останалите производители. Причината е, че дори не всички да са сертифицирани като биоферми, залагат на чистото земеделие. Голяма част от тях са малки ферми, които реализират директно продукцията си – основно на фермерски пазари.


„Подкрепям биоземеделието, защото знам от какво е направено. Аз също си сея на село по малко домати и поне по едно дръвче. Все хубави работи гледам тук на изложбата“, отбеляза Георги. 


Гражданите се запознаха и с най-големите постижения на шестте научни института от системата на Селскостопанската академия в Пловдивска област. „Най на сърце ми беше паното на Института по хранително-вкусова промишленост. Не съм работил там, но съм го завършил през 1971 г. Търсех да видя някои познати на снимките, но само ректора знам“, каза Маргарит Димитров.


Изложбата ще остане експонирана до 31 май, а победителите в конкурса „Фермер на Тракия“ ще бъдат наградени на 8 април.

Вижте и историята на фермерите:

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?