46

Край на дългите опашки пред лекарските кабинети заради грипа

Пловдивските джипита вече могат да си отдъхнат. Болните от грип и остри респираторни заболявания се намалял осезаемо, което пък стопява броят на чакащите пред лекарските кабинети.

„В момента, в който влязоха правилата за профилактика предвид грипа, в кабинетите се видя един рязък спад на болните. Вече осезаемо имаме свободно време за профилактични прегледи. Усеща се спокойствието в кабинетите. Няма я тази вълна от болни. Все още има спорадични случаи“, каза по време на брифинг на Областния оперативен щаб д-р Христо Дипчиков, зам.-председател на Районната лекарска колегия на БЛС. Той подкрепи решението за предсрочно сваляне действието на противоепидемичните мерки в Пловдивско. 

„Осреднените данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на Пловдивска област сочат сериозен спад във всички възрастови групи, което ни дава основание да съкратим срока на грипната епидемия. Превантивните мерки падат от 9 февруари“, съобщи областният управител Ангел Стоев след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.

„Има  спад на заболеваемостта, както при децата, така и при възрастните над 65 години. В момента сме на нива на заболеваемост, които позволяват мерките да се отменят предсрочно. Това се дължи на адекватните и навременни мерки, предприети от щаба срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания“, обясни директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева.

На база изразените становища беше взето единодушно решение временните противоепидемични мерки на територията на област Пловдив да бъдат отменени, считано от 09.02.2023 г. като се разрешават:

1.  Плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
2. Профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
3. Свижданията в лечебните заведения и посещенията на външни лица в социалните домове и домовете за резидентна грижа.

Препоръчва се да продължи провеждането на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други и често проветряване на помещенията.

Вижте повече във видеото: 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?