Следвайте ни

Картини на пловдивски ученици дават кураж на онкоболни ВИДЕО

viber icon

 Картини на пловдивски ученици дават кураж на онкоболни и създават уют в сградата на Комплексния онкологичен център (КОЦ) - Пловдив. 50-те произведения на изкуството са избрани от фонда на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Техни автори са учениците в горните класове от специалностите стенопис и иконопис. Картините вече са разположени в болничните стаи и фоайетата на лечебното заведение. 

„Картините са с различни сюжети, всички са свежи и изобразяват света такъв, какъвто искаме да бъде, а не реалността.  Аранжирали сме ги по сюжети на всеки етаж - има морски картини, на Сахат тепе, на Балчик и още много други“, каза д-р Парашкев Цветков, управител на КОЦ-Пловдив. 

Идеята  за създаването на експозицията е на психолога на онкоцентъра Елена Атанасова. Тя се родила след разговор с пациенти, които  споделили, че болничната обстановка за тях е потискаща. Осъществена е със съдействието на фондация „Грижа за живот - България”, учредена в Пловдив от млада жена, преминала през всички изпитания на онкологичното заболяване и лечение, чиято кауза е чрез организацията да помага на всички пациенти с ракови заболявания.  

 

 Поставянето на картини в КОЦ е и част от дългосрочната програма на ръководството на болничното заведение за психическо благополучие на пациентите и персонала. „Физическото и психическото здраве са неразделни. Затова много разчитаме на нашите психолози при лечението на пациентите ни“, коментира д-р Парашкев Цветков. Екипът на КОЦ-Пловдив се старае непрекъснато да подобрява средата в здравното заведение. "Започнахме с елементарни битовизми, подсигурихме безплатна кабелна телевизия и интернет, климатизирахме всички стаи. След това стартирахме програма за изследване и справяне с бърнаут синдрома сред персонала на Онкодиспансера, която също дава добри резултати“, добави д-р Цветков.  

Още в първите седмици с навлизането на заразата от COVID-19 в КОЦ-Пловдив отвориха специална връзка за онлайн консултации на пациенти, които са притеснени и имат нужда от психологична помощ.  

За да разгледат картините на младите автори, вчера в Онкоцентъра дойдоха зам.-кметът Илия Кирчев, директорът на дирекция „Здравеопазване” в Общината д-р Калин Калинов, управителят на Центъра за психично здраве д-р Мариана Господинова. Тя също дари картина, която е рисувана от пациент, преминал лечение в управляваното от нея лечебно заведение. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Георги

Георги

28.07.2020 | 22:56

Тази вечер 28.07.2020г д- р Цветков отново е в любовницата си на адрес Войвода Русиславов 2.

Отговори
0 0
Георги

Георги

27.07.2020 | 17:28

А любовницата ти И.Радева , какво дари ? То пък , тя само взема ! Съжалявам жена ти !

Отговори
0 0
Gost

Gost

24.07.2020 | 13:59

Mnogo dobre. Pohvalno e. Dano da prodaljavat s grijite i podobreniqta. Pacienti i personal sas sigurnost imat nujda ot golqma doza vedrina!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?