49
Следвайте ни

Как трансплантирани пациенти се отблагодариха на донорите си

viber icon

Пространство в пловдивския парк „2019“ в район „Тракия“ е посветено на донорите. 12 от пейките там имат послание за съпричастност към гражданите. На всяка от скамейките е изписано името на донора и колко живота е спасил с органите си. Благодарение на донорите 34 души са започнали отново да живеят пълноценно.

Пейка е посветена и на д-р Наталия Стоева, която направи така, че белодробните трансплантации в България да станат възможни.  А първите граждани, които седнаха на тях, бяха баба, дядо и внуче. 

„Това е първата своеобразна алея на донорите в страната“, отбеляза районният кмет Костадин Димитров и добави, че той е прекалено малък, за да говори за доблестта, направена от донорите. Районният кмет уточни, че вече пейките с послания в квартала стават 90.

Алеята откри Стефан Тамбуев, председател на сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност. Самият той е с трансплантиран бял дроб. Тамбуев благодари на близките на тези, които даряват живот в момент, в който се разделят с него. За донорите напомня и чешмата в парк „2019“. Предстои да бъде обособена и розова градина

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?