49

Гл. инсп. Йордан Милушев: Шофьорите без книжка и дрогираните са най-опасни на пътя

Колкото по-висока е скоростта, толкова по-големи са щетите при евентуален инцидент, казва шефът на Пътна полиция-Пловдив

Овладяването на пътния травматизъм не е само лозунг 

Малкият опит на младите шофьори води до грешна преценка на пътната обстановка

 

 - Г-н Милушев, няма как да не попитам, Вие лично глобяван ли сте?

 - Аз също съм глобяван, преди около година в Асеновград. Бях засечен с техническо средство да управлявам с 64 км/ч. Беше ми издаден електронен фиш. Възползвах се от преференцията на двуседмичния срок и си го платих с отстъпката от 35 лева. Оттогава нямам друго нарушение. Считам, че съм водач, който с поведението си е пример за останалите.

 - Какво говори статистиката на сектор „Пътна полиция“ за миналата година? Колко глобени шофьори има в Пловдивско? Какъв е техният брой от началото на 2023 г.?

 - Данните показват, че през 2022 г. за извършване на различни нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането са съставени общо 25 230 акта. Наложени са 93 651 глоби с фиш, а за нарушение на скоростните режими са издадени 38 033 фиша. Или общо наложените санкции за различни нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането са 156 914. Цифрата е голяма. Само от началото на 2023 година съставените актове са 7491, наложените глоби с фиш са 34 342, а издадените електронни фишове - 15 810. Или в полезрението на полицейските служители са попаднали 57 643 водачи с извършени от тях различни нарушения на закона.

 - Кои са основните нарушения на пловдивските шофьори? 

 - Още веднъж искам да обърна внимание на едно от най-грубите нарушения. Това е движението с превишена скорост. Както казах, само за 2022 година над 38 хиляди водачи са карали с превишена скорост. Установено е с техническите средства, с които разполага Дирекцията. Издадени са електронни фишове. Голяма част от тези фишове вече са връчени, а глобите по тях - платени.

Други много често срещани нарушения са неспазването на предимството, знаците и сигналите на светофарните уредби. За 2022 година тези случаи са 18 146. Много често срещано нарушение, предимно в град Пловдив, е неправилното паркиране. Имаме около 14 700 такива случая, за които са наложени предимно глоби с фиш. Често срещано нарушение продължава да бъде неизползването на предпазни колани. Случаите са 9765, като държа да отбележа, че предмет на контрол са и пътниците, като на тях са съставени 1351 глоби с фиш за неизползване на предпазен колан. Често нарушение е и използването на мобилен телефон по време на движение - цели 2384 случая през 2022 година. Неправилното движение по пътното платно - 2315, и доста подобни такива от порядъка все на хиляди.

Но аз искам  да обърна специално внимание на най-тежките нарушения на Закона за движение по пътищата. Това са шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества и управлението от неправоспособни. И тук цифрите са много интересни. Общо за 2022 година случаите на управление след употреба на алкохол и наркотици са 1490, като в това число са 624 случая на управление с алкохолна концентрация до 1,2 промила, 503 случая на управление с алкохол над 1,2 промила и 363 случая установени на водачи след употреба на наркотични вещества или техните аналози. Тази категория водачи е една от най-рисковите по пътищата, тъй като тяхното поведение е непредвидимо. Често последиците след такова поведение са фатални. Неправоспособните, които са установени, са 1190. Рисковият фактор при тях е предимно непознаването на закона и правилата за движение. Тяхното поведение също е непредсказуемо и нерядко става причина за ПТП. 

 - Нарицателно ли стана определението „пловдивски шофьор“, защото все по-често чуваме, че шофьорите от Пловдив и областта са едни от най-недисциплинираните в страната? 

 - Няма някакви научни изследвания, за да направим сравнение между дисциплината на водачите в различните области и градове. Аз считам, че във всеки град има както достатъчно дисциплинирани, така и достатъчно недисциплинирани. Искам да кажа, че тези стотици хиляди нарушения, за които говорихме в началото, не са наложени само на лица, живеещи в град Пловдив. Това са и за транзитно преминаващи по основните пътни артерии, предимно АМ "Тракия", както и приходящите ежедневно в град Пловдив и в другите населени места, които не са жители на областта. На този етап показател за дисциплината на водачите остава единствено контролната дейност, извършена от органите на МВР. А тя има точно тази цел - да дисциплинира онези, които показват поведение в разрез със закона, да наложи бързи санкции и това да превъзпита и другите водачи. Да бъде даден пример, че техните нарушения няма да останат безнаказани. В тази връзка ​нека кажа, че ако полицията работи, ще има нарушители. Ако обаче си затваря очите за нарушенията, които се извършват ежедневно, цифрите за наказаните водачи ще бъдат коренно различни. ​Овладяването на пътния травматизъм не е само лозунг, за който говорим. Това е реален приоритет на Областната дирекция на МВР и ние в ежедневната си дейност показваме, че сме ангажирани към проблемите за справяне с пътния травматизъм. Влагаме целия наличен ресурс, усилия и средства за овладяване на нарушителите и ограничаване на факторите за възникване на тежки ПТП на територията на цялата област. 

 - Ежедневно младежи взимат книжки. Можем ли да откроим най-честите грешки на дебютантите зад волана и по-различни ли са те от тези на опитните шофьори?   

 - Младите шофьори са една специфична група водачи. И сред тях има такива, които познават правилата и са като пример за поведение на пътя. Но сред тях има и младежи, които се отличават от тази група. Не мога да кажа едно основно нарушение, но мога да изложа причините, които водят до тях. Тази тяхна неопитност според мен води до грешна преценка на пътната обстановка. Младежите надценяват собствените си способности, способностите на автомобилите си и категорично подценяват пътната обстановка. Няма пътна обстановка, която да не изисква непрекъсната концентрация и непрекъснато внимание. На младежите това им убягва и най-често причината да стават участници в ПТП е загубата на контрол върху ​МПС-то именно поради несъобразяване с пътните условия или движение с несъобразена скорост. Искам да кажа на младежите чрез вас, че зад волана трябва да бъдат винаги концентрирани. Те трябва да знаят, че зад тях винаги стои една много голяма отговорност не само за техния живот, но и за живота на пътниците, които возят, за автомобилите, с които се разминават по пътя, за пешеходците, които преминават. Това е апелът ми към тях.

 - Доколко според Вас обучението в автошколите влияе на културата на шофиране и нещо трябва ли да се промени? 

 - Обучението в автошколите е задължителен и много важен етап от подготовката на всеки шофьор. Аз не се съмнявам, че инструкторите полагат много усилия да възпитат младите водачи в правилата на безопасното управление. Може би са необходими още часове за подготовка, но считам, че цялостното поведение на водача, след като вземе свидетелство за управление, е отражение не само на подготовката му по време на шофьорския курс, но и на възпитанието му, образованието му, чувството му на отговорност, което е придобил в младежките си години. Автошколата е само един етап от този тип безопасно възпитание на пътя в качеството им на водачи на автомобили. 

 - ​Кое е най-фрапантното нарушение, на което сте ставали свидетел?

 - Това също е много интересен въпрос, на който обаче не мога да дам еднозначен отговор. Според мен всяко нарушение, което е довело до ПТП, е тежко. Водачът е допуснал такава грешка, че се е стигнало до пътен инцидент. Няма как обаче да не се върна пак на скоростите. Колкото по-голяма е скоростта на движение, толкова по-големи са щетите при евентуален възникнал инцидент. 

За миналата година най-голямата скорост, която сме установили в град Пловдив, е 146 км/ч, при ограничение 50 км/ч. По пътната мрежа на Пловдивска област най-високата регистрирана скорост е 184 км/ч. А последният случай на АМ „Тракия“, който се отличава сред другите, е движение с 206 км/ч. Дори не искам и да си представям сценарий, при който с такава скорост се случва инцидент.

 

ВИЗИТКА

Началникът на Пътна полиция-Пловдив главен инспектор Йордан Милушев е роден на 3 май 1971 г. Висшето си образование е завършил в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. В системата на МВР започва работа през 2000 г. и целият му професионален стаж преминава в ОДМВР-Пловдив, като първоначално е назначен за районен инспектор в РУ-Асеновград. През 2005 г. става автоконтрольор в Първо РУ, а година по-късно заема същата позиция в сектор „Пътна полиция“. Пак там, в периода до 2011 г., е полицейски инспектор по линия на пътния контрол, организацията на движение и превантивната дейност. 

От 2011 г. до 2020 г. ръководи групата, осъществяваща аналитично-информационната дейност по направление на пътния травматизъм. До средата на 2021-ва работи в „Охранителна полиция“ към РУ-Първомай, след което застава начело на група  „Охрана на обществения ред“ към отдел „Охранителна полиция“. Оглавява сектор „Пътна полиция“-Пловдив в края на 2021 г.  

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?