Следвайте ни

Ето как отровиха Марица! 650 литра нефт изтекли в реката

viber icon

Замърсяването на река Марица е станало заради производствена авария от спукана тръба след повреда в хидравлична преса на фабрика в Пазарджик. Предполага се, че се е разхерметизирал тръбопровода на съоръжението, в следствие на което са изтекли до 650 литра нефт. Петролният продукт първо е минал през канализацията на завода, след това се е влял в малка река в Пазарджик и чак тогава е навлязъл в река Марица.

По думите на гл. инсп. Димитър Тодоров Бришимов, който е началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“, вероятно голяма част от продукта се е абсорбирал още по пътя. От пожарната служба увериха, че мазните петна не са достигнали до Пловдив.

15 пожарникари в 5 екипа на 4 поста са участвали в проследяването и откриването на замърсяването. На всеки час униформените са взимали проби от реката, като те са били отрицателни. Освен това екипите са дежурили на всички мостове на Пловдивска територия. „Веднага забентихме реката, за да създадем условия ако замърсяването достигне до нас да го уловим“, уточни гл. инсп. Бришимов.

Марица е била преградена при моста Адата, като са били пропускани само дънните слоеве, в които не би трябвало да има дори и леки фракции. „Времето, през което проследявахме евентуалното навлизане на замърсяването надвишава петкратно това, за което разливът би трябвало да стигне до нас“, каза гл. инсп. Бришимов.
Вследствие на валежите през нощта Марица повишила нивото си и се наложило да се отворят шлюзовете.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Таня христова

05.02.2020 | 14:45

Докога все от Пазарджик ще замърсявст река Марица?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?