Следвайте ни

Донори на яйцеклетки и жени с репродуктивни проблеми си подадоха ръка ВИДЕО

viber icon

„От 10 години се опитваме със съпруга ми да имаме дете. Пробвали сме и в България, и в чужбина, но безуспешно. Сега реших да се включа в донорската програма на болница „Селена“ и чувствам, че този път ще успеем“. Това сподели 40-годишната Йорданка Йорданова по време на информационна среща за донорството. 

Йорданка е една от 150 000 семейства, които страдат от репродуктивни проблеми у нас. Преминала е през 8 неуспешни инвитро процедури. Трудностите при зачеването обаче не са я отказали. Напротив направили са я по-силна и дори вече е избрала име на бъдещото бебе. 

През трънливия път на трудното раждане е преминала и 32-годишна пловдивчанка, която сега е донор. Тя има две деца, но има и две загубени по време на бременността бебета. „Знам какво е да се надяваш, да чакаш и 9 месеца, да трепериш. Освен това имам приятели, които също водят тази битка. Семейството ми малко по-трудно прие идеята да съм донор, но все пак ме подкрепят“, каза Петя Чакърова. 

„Реших да помогна на семейство, което има репродуктивни проблеми, защото знам какво е щастието да имам две деца, да ги прегърна, да им се радвам“, казва разказва 34-годишната В.С, която вече два пъти е била донор. 

Емилия Христозова от фондация „Искам бебе“ разказва, че трудно се стига до донорите, и затова разчита на информационните кампании. „Това се дължи на митовете, че дарявайки яйцеклетка ще дарят дете“, обясни Емилия Христозова. По думите й пандемията е повлияла положително на донорството и интересът към него се е засилил. Причината е, че българите са преосмислили ценностите си . 

Донорите, които кандидатстват трябва да са жени до 36 годишна възраст и да имат поне едно дете, разясни специалиста по репродуктивна медицина д-р Даниел Ставрев. Преди да се премине към процедурата се правят две пълни изследвания. На втория ден от цикъла се правят хормонални изследвания и след това се започва стимулация с медикаменти, която продължава между 8 и 12 дни. По думите на д-р Ставрев успеваемостта на процедурата е около 70%. В момента в списъка на чакащите реципиенти в болницата са 150 жени. 

До проблеми със зачеването се стигало или заради забременяване на по-късна възраст, или заради оперативни интервенции, които са унищожили яйчниковия резерв. „Много често това са млади момичета между 30-35 години, които са с унищожен яйчников резерв от химеотерапията, но спасен живот“, каза д-р Ставрев. 

„Искам да благодаря на вестник „Марица“, затова че в града се оказахте единствения постоянен стожер на тази кауза. Община Пловдив продължава да надгражда своята добра практика да подпомага гражданите в шанса да имат своя рожба. За тази година сме финансирали 34 двойки, които отговарят на всички критерии на Центъра за асистирана репродукция“, каза общинският съветник и председател на здравната комисия д-р Веселка Христамян. Сумата, която общината отпуска на пловдивчани от тази година е завишена от 1000 на 2000 лв. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?