46

До 6 години затвор очакват пловдивския полицай, замесен в измама с "Каско"

До 6 години затвор могат да получат 42-годишния полицай и собственикът на катастрофиралия джип за опита за застрахователна измама. За опита си да укрият виновника пък законът предвижда до 5 години лишаване от свобода. Това стана ясно на съвместен брифинг на полицията и прокуратурата в града под тепетата, предаде репортер на "Марица". 

Припомняме, че през декември 2021 г. вече бившият полицейски служител и компания употребили алкохол. Един от купонджиите поискал ключовете за джип мерцедес от собственика. След като ги получил, отпрашил.

Между Поповица и Първомай обаче претърпял катастрофа. Джипът бил напълно помлян, а шофьорът - почти невредим. Притеснен, се обадил за помощ на полицая. Той ми обяснил, че тъй като е пиян зад волана, застраховката няма да бъде изплатена. Затова измислили план - да подменят шофьора във версията си пред полицията. 

Отишли на мястото. Друг човек застанал да чака служителите на реда, а реалният шофьор си тръгнал. С тази версия опитали да вземат застраховка на стойност 90 000 лв. от каското, но неуспешно. 

"След анализ на доказателствата бяха повдигнати обвинения на собственика на колата и на полицейския служител", посочи наблюдаващият прокурор Димитър Костов.  Спрямо двамата е взета мярка "гаранция", съответно 10 000 и 3000 лв. Отделно се води досъдебно производство и за самата катастрофа, каза той, но тъй като е минало много време, няма как да се установи количеството алкохол в кръвта на реалния шофьор на джипа. 

Районният прокурор Чавдар Грошев, който също участваше на брифинга, посочи освен за опита за измама, срещу двамата задържани е повдигнато и обвинение за лично укривателство, за това че са подпомогнали лице да се измъкне от наказателно преследване. 

Шефът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов коментира, че за разплитането на случая са извършени много по вид процесуално-следствени действия. През последните две седмици са проведени много срещи между разследващите, които са довели до успешния резултат. 

"Тази реализация е един пример за перфектно взаимодействие между полицията и прокуратурата", подчерта той и добави, че МВР се самопрочиства от подобни служители, които нарушават закона", добави Грошев. 

"Искам да заявя категоричната нетърпимост на МВР към всякакви прояви, било то корупция или неизпълнение на служебни задължения, които са в разрез с морала и да вредни за обществото. Подобни случаи трябва да бъдат показвани, за да стане ясно, че няма да позволим служители да нарушават закона", каза още шефът на пловдивската полиция.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иво

Иво

06.02.2023 | 18:08

Да си кажем и другото- минава по съкратеното и пробацийка.

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?