Следвайте ни

Цирк на Главната! Немец левитира на 2,5 метра височина ВИДЕО

viber icon

„Седмицата на съвременното изкуство“ започна с проект, който повече наподобяваше повече модерен цирк, нежели изкуство. В „Тарзан“ професорът от Берлин Йохан Лорбер застина по чудодеен начин на 2,5 метра над Главната улица и започна да си бъбри на немски с преминаващите пловдивчани. 

Отстрани изглеждаше сякаш се е подпрял с една ръка на стената на залата за временна експозиция на Градската художествена галерия и левитира. Така стоя от 18 до 19.30 часа. 

Пловдивчани, които бяха на мястото преди официалния старт на проекта видяха, че проф. Лорбер стои на метална конструкция, която преминава по цялото му тяло и е захваната в стената на галерията - вероятно с мощен дюбел.

Буден пловдивчанин отиде под немеца и триумфално забърса остатъците от тухлен прах, останал по фриза на сградата. Така мистерията бе разкрита.

Идеята бе след като виси час и половина над главите на хората, проф. Лорбер да обясни тайната на левитацията си.

Шоуто на съвременното изкуство събра стотици наоколо. За първи път сред публиката имаше и много роми с деца, които снимаха Летящия германец. 

Деца и цели семейства заставаха под черните маратонки на професора и се снимаха за спомен. Българи, които са работили в Германия стояха под отдолу и бъбреха с него.

„Ето това е пример за това как изкуството променя на градската среда“, обясни Йоханес Артинян от групата „7+1“. За първи път „Седмицата на съвременното изкуство“ ще е на различни места в града, а няма да е затворена в Баня Старинна.

Проф. Лорбер е показвал проекта си в София, а също така и в Пловдив преди 12 години. Тогава е увиснал на фасадата на баня Старинна.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Петър

Петър

12.09.2021 | 16:23

Браво!Чудесен е!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?