Следвайте ни

Борисов изнесе скандално писмо на НСО до институциите ВИДЕО

viber icon

НСО е поискала да се затвори и морето край Росенец, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг. Премиерът прочете писмо на НСО до няколко институции, в което се иска да се забрани достъпът по море до брега край резиденцията на Доган. И това се е случило, защото по закон Морска администрация е длъжна да изпълни това искане. 

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна в публичното пространство като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от публикувано предупреждение до мореплавателите (NAVIM), установи по-рано справка на Maritime.bg.

 Според NAVIM 273/20 районът, заключен между следните точки с координати в Бургаския залив:

 
42 27,25 N 027 32,15 E
42 27,28 N 027 31,97 E
42 27,53 N 027 31,87 E
42 27,72 N 027 32,40 E
42 27,58 N 027 32,72 E
42 27,30 N 027 32,80 E

 е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности.

 Забраната е влязла в сила от 21 часа снощи и важи до 21 часа на 15 септември.

 Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, транспортният министър Росен Желязков и МВР шефът Младен Маринов дадоха извънреден брифинг по този повод в Гранитната зала в Министерския съвет. Вицепремиерът Каракачанов съобщи, че има военно учение в района, но корабите не пазят почетния председател на ДПС.

 „Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември. В един ден ни каза да правим каквото искаме, на другия ден ни праща писмо. В същото време МВР закарва утре сили, за да осъществи ред“, запита Борисов по адрес на президента, които е принципал на НСО, припомня 24часа.

 "След като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват. Съответно, подчинените на вицепремиера Каракачанов, едното копие е до командира на ВМС. Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. Съответно МВР, в лицето на Маринов, изкарва гранични катери и почва на мегафоните да казват: моля, напуснете, еди кой си , ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. Морска администрация е дала координатите, които са поискани. И какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение“, каза още Борисов.

 Съжалявам, че НСО е подложена на такъв политически натиск. НСО не допусна нито един гаф с нашето председателство, каза Борисов. Там работят изключителни професионалисти. Като си представим, че най-новите автомобили са на 12 години...Оказвал съм пълно съдействие на ръководството на НСО, включително и финансово чрез министерството на финансите, каза Борисов.

 "Съжалявам, че точно този ден в който са впрегнати всички усилия на финансовото ведомство ние хабим толкова енергия, призовавам политическите партии да се пазят от провокации", добави Борисов.

 "Много бързо могат да припламнат етнически искри, а това е много страшно", предупреди Борисов.  

 Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова НСО да вземе отношение по казуса с хвърленото на земята българско знаме от служител на службата в парк "Росенец".

 "Флотът защитава морския суверенитет, а не акваторията на паркове и частни имоти. Нито един моряк от флота няма да бъде ангажиран с подобни необмислени писма", заяви Каракачанов.

 "Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява акватории някакви, като част от някакви паркове", настоя той.

 "Ние не оценяваме, че имаме такава компетентност в рамките на закона", коментира на свой ред МВР министърът Младен Маринов. 

 "Всичките действия на полицейските служители, когато поискат от МВР, така че да не влизаме в ситуации и да не бъдат обект на спор. Държа всяка служба да изпълнява своите компетентности. В случая ще изпълним всичко това, което ни задължава закона за МВР", заяви Младен Маринов.

 Според министъра на транспорта Росен Желязков Морска администрация е осигурила координатите на поисканото и ги е изпратила. "Интересните въпроси, които стоят са следните. Защо точно вчера НСО и въз основа на какви данни, реши да наложи ограничения върху тази акватория. Дали това не е показател опит за въвличане на държавни органи в политически контекст?, попита Желязков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Game over

Game over

10.07.2020 | 19:10

Време е и тук в Пловдив да се вдигаме срещу мафията. Има много за чистене.

Отговори
5 0
Мафията е в президентството

Мафията е в президентството

10.07.2020 | 19:21

Мафията е в президентството

Отговори
6 7
Митко

Митко

10.07.2020 | 18:01

Крайно време е за кратка, ефективна и безкомпромисна акция срещу всички гербери на всички властови позиции! Те са максимум милион, ние сме СЕДЕМ! На метеж срещу ОПГ ГРОБ! ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ!!!

Отговори
6 5
Всички на протеста

Всички на протеста

10.07.2020 | 16:29

Да изхвърлим този цирей от президентсвото

Отговори
12 12
боко

боко

10.07.2020 | 15:52

никой не ти вярва тикво ти се един страхливец и се чукаш с турците

Отговори
10 18
Аха

Аха

10.07.2020 | 16:11

Аха, "чукал се с турците", затова ли ще строи ядрения ЦИРЕЙ БелеНЕ, с 40 годишни СЪВЕТСКИ АТОМНИ САМОВАРИ, модел 1980 г.? Я обясни тоя филм, как става!

Отговори
4 7
Mутри, вън!

Mутри, вън!

10.07.2020 | 15:47

Правителството на Холандия обяви, че ще подаде иск срещу Русия в Европейския съд за правата на човека заради ролята на страната в свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г. Целта е да се постигне "истината, справедливостта и отговорността" за жертвите на катастрофата, пише в писмо до парламента. В трагедията преди 6 години на 17 юли загинаха 298 пътници и екипаж, като близо две трети от тях са холандски граждани.

Отговори
10 4
Батко

Батко

10.07.2020 | 14:41

Смешник, уволнен си!

Отговори
10 12
яж ми

яж ми

10.07.2020 | 15:16

Главанак може само да цункаш пожарникарския маркуч.Щял да уволнява .Кой си ти бе чугун

Отговори
14 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?