Следвайте ни

Комбинирани пиробатерии са хитът на фойерверките ВИДЕО

viber icon

Комбинираните пиробатерии и римските свещи, макар и по-скъпи, са хит на пазара сред бомбаджиите по Нова година. Прозрачните балони с пъстроцветни конфети пък са сред предпочитаната украса за празника.

По думите на собственици на магазини за пиротехника пиратките, които са най-евтиното новогодишно забавление, тази година се купуват по-малко, а ракетите вече дишат праха на пиробатериите. Само за 5 минути в магазин на Брезовско шосе влязоха шестима клиенти и всички до един избраха да посрещнат настъпването на Новата година с пиробатерии. Те трябва да бъдат поставени на земята, укрепени, ако е необходимо, и на равно място, защото в противен случай започват да гърмят настрани, обясниха търговците.

Оказва се, че най-много се търси комбинираната пиробатерия, която се предлага за първа година у нас. Тя е малко по-скъпа от обикновените - около 250 лв., но големите компании предпочитали да съберат малко повече пари и да се насладят на по-голяма заря. „С едно запалване на фитила се получава

заря от 300-400 изстрела.

Тя продължава между 3 и 5 минути и е много ефектна. Предимството им пред другите пиробатерии е, че няма как центърът на тежестта да се измести и да се преобърнат и да станат опасни“, обясни Антон Михайлов от „Нощна фиеста“.

Цента на обикновените пиробатерии започва от 7 лв. и стига до над 300 лв. в зависимост от ефектите, мощността и височината. Апогеят, до която хвърчи зарята, може да бъде от 15 до 60 метра, а ефектите са от пукащи до рисуващи различни фигури във въздуха като кокос или хризантеми. „Сумата не се определя от изстрелите -има 100 изстрела за по 39, 54 и по 150 лв.“, уточниха от магазина.  Най-масово

пловдивчани отделяли от джоба си между 50 и 80 лв. за пиробатерии.

Ракетите, който бяха тотален хит на пазара преди години, вече са изместени и от римските свещи. Причината е, че те имат по 4-8 изстрела, а цената им не е много по-висока. Малките са по 4 лв. за бройка. Купонджиите, които искат по-голяма, ще трябва да се бръкнат и по-дълбоко в джоба - до 65 лв.

Пиратките пък са предпочитани само от тези, които хем искат да се разпишат с гърмежи в нощта на 31 декември срещу 1 януари, хем искат да минат тънко. Така бомбеното удоволствие им излиза до 3,50 лв. за 100 бройки, а бомбичките с фитил са по 4-5 лв. за 12 или 36 бройки.

Според експерти

 бенгалският огън не е отживелица

и остава част от традицията за посрещане на Нова година. За сметка на това обаче конфетите вече са погребани далеч в миналото.

Запасяването на пловдивчани с бомбички е започнало още в средата на декември, като броени дни преди настъпването на празника напливът от хора в магазините за пиротехника не спира. Всеки ден над 100 души се снабдяват с бомбички, като се очаква пикът на купуване да бъде на 30 и 31 декември, казват продавачите. Пловдивчани заделяли средно между 50 и 100 лв. за бомбеното удоволствие.

„Пиробатериите трябва да се стопанисват правилно - не трябва да се държат на влажно. В противен случай може да гръмне цялата наведнъж. Освен това не трябва да се поставят в близост до електроуреди и запалими неща“, съветват експертите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?