Следвайте ни

3 години строят храма "Света Троица" в с. Труд ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Три години е отнело строителството на храма „Света Троица“ в село Труд, който отбеляза 150 години от основаването си. Строежът му започва четири години след идването в селото на младия свещеник отец Михаил Панчев през 1866 г. С много пот и любов църквата е построена през далечната 1869 г. от майстор Минчо Богданов. А днес, век и половина по-късно, неговите потомци с умиление разказват за делата на майстора и вярват, че Бог помага на тези, които се молят. „Благодаря на църковното настоятелство, че са запазили великолепието на храма толкова години. Трябва да почитаме началниците си и държавата, защото те са дадени от Бога. Усърдно и почтено всеки ден трябва да се трудим за величието и възхода на България“, каза  арх. Маломир Богданов, потомък на строителя.

През годините в църквата са служили много свещеници, църковно служители, клисари. Всеки от тях е оставил своя отпечатък във времето. Спомен от тях за бъдещото поколение е първото училище в Труд, което се е намирало в двора на храма. Днес то е превърнато в неделно училище. „Храмът е извор на живот. Той е сърцето на енорията, сърцето на населеното място. Там, където има храм, там е живо и населеното място. Ако се огледаме в нашето съвремие, ще видим много населени места, които запустяха, след като храмовете им затвориха врати“, обясни отец Кирил, енорийски свещеник в храм „Света Троица“ в с. Труд. По думите му богослужението в църквата е било прекъснато за кратко през 1877 г., когато храмът е бил опожарен. Това свидетелствало за будния дух на жителите на селото.

Митрополит Николай отслужи празничната Света литургия, след което освети две камбани в двора на църквата.


Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?