2000 лв. на семейство за инвитро от общината, предлага лекар ВИДЕО

Увеличаване на сумата за предимплатационния период при инвитро процедурите, които се поемат от общината, от 1000 на 2000 лв. Това предложи д-р Веселка Христамян по време на дискусия за иницииране на промени по работата на общинската Програма за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми от Община Пловдив. Събитието се организира от вестник "Марица" и "Хермес Медиа". 
 
 
 
 
"Идеята е да отпуснем една адекватна сума, така че всички да са доволни и да могат да се раждат поне 50-60 деца. Време е Пловдив да даде по-голям щанс на гражданите да растат и да се отглеждат пловдивчани", отбеляза д-р Христамян. По думите й проблемът със зачеването се дължал на екологични и социално-обществени причини.
 
145 000 български двойки  имат проблеми със зачеването. "Сериозно предизвикателство пред клиниките е донорството на яйцеклетки. В нашата болница над 90 семейства все още очакват донори, като работим по списъци от 2018 г.", отбеляза представител на АГ "Селена". Управителят на Ню лайф д-р Добринка Петрова беше категорична, че до момента общината програма не е била добре рекламирана. Тя подчерта още, че по-малки от Пловдив общини отпускат по-голяма сума за донори. В Асеновград например, се отделяли по 3000 лв. 
 
 
 
Други пък поставиха на масата за обсъждане, че в администрацията тежестта на процедурите е голяма. 
 
Участие в срещата взимат водещи здравни специалисти, експерти от Община Пловдив, представители на клиники по асистирана репродукция на неправителствени организации, работещи в областта на репродуктивното здраве, заинтересовани граждани и общественици.
 
 
 
 
Като водещи регионални медии вестник „Марица” и сайтът marica.bg продължават да поставят на дневен ред социално значими теми и да подкрепят каузите на всички активни граждански и обществени организации.
 
снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

04.02.2020 | 14:14

Браво за предложението на Веселка Христамян.

Отговори
3 1
Иванов

Иванов

04.02.2020 | 12:57

Медицинската каста отново доказа себе си ...Трудно се обяснява на медц лица какво значи ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ, далеч са от понятието СЛОЖНОСТ. Забележете - ТЕ ПРОСТО СКУБЯТ ПАРИ ЗА ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП НЕЩА....Тези хора дали са виждали компютри - знаят ли как се правят тези неща....Явно манията за величиие НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВА....Какво да говорим - доктор и техника.....Над 85 % тези персони вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП ДЕЙНОСТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?