Вежди Рашидов вади оригинален Рембранд в Пловдив

Шедьовърът му бил подарен от Светлин Русев

Уникален офорт на Рембранд ще покаже в новата си двойна изложба в Пловдив Вежди Рашидов. Тя е под мотото „Страсти” и ще е в залата за временни експозиции на Градската художествена галерия на бул. „Княз Александър I”. Откриването <210> е на 5 септември. Отпечатъкът върху метал изобразява самия холандски майстор на младини. Светлин Русев е подарил творбата на председателя на комисията по култура за рождения му ден на 14 декември 2016 г. Офортът е ранен отпечатък. Той ще заеме централно място в изложбата от колекцията със западноевропейско изкуство на Вежди Рашидов.

Тя ще е разположена на първия етаж от галерията. Той нарича събирането на картини на стари майстори „болест и страст”. Името на художника не го интересува - важното е картината да му хареса. Някои от творбите са върху дърво, а други на платно. Първата си покупка направил преди 55 години в Париж. Тогава случайно видял възрастна двойка, която искала да продаде две картини на холандски майстор от 17-и век. 

На втория етаж ще бъдат показани повечето от нещата, които Вежди Рашидов е правил последните 10 години. В едната зала ще са наредени неговите черно-бели рисунки, в другата акварелите му. В третата ще има негови портретни скулптури, както и фотографии на други негови работи от Иво Хаджимишев. Бившият министър на културата лично подреди изложбата си.  

„Портретът е един интересен жанр в изкуството, защото върху него лежи и скулптурата. Човек е искал да остави образ във времето - още от вековете на етруските”, каза Вежди Рашидов.

Изложбата се осъществява след покана от страна на директора на Градска художествена галерия Красимир Линков. Той е състудент на скулптора Рашидов. „В момента подготвям една книга и много държа на неговите рецензии”, обясни творецът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?