Вервайте! Козметичен продукт връща слуха за 3 седмици

Проф. Илия Йовчев: Това е спекулация, в световната медицина няма открит лек

Имате проблеми със слуха. Изпробвали сте всякакви медикаментозни лечения.  Подложили сте се и на хирургическа интервенция, но без успех и нямате друг избор, освен да носите слухов апарат до живот.  В грешка сте - германски професор е разработил  революционен продукт, който само за 3 седмици ще възвърне слуха ви на 100 процента. Това би звучало чудесно, ако е истина.

Проблемът е, че в България върви агресивна реклама, с която се зарибяват наивници - за съжаление хора с увреден слух, които у нас са стотици. В столичен вестник на две страници са описани вълшебните свойства на билков еликсир. Според публикацията панацеята, която възстановява слуховите клетки и кара човек да забрави за слуховия апарат, е разработка от мним проф. Хенрих Волкендорф, а тестовете са извършени в клиника по уши, нос и гърло в Щутгарт, Германия.  

В духа на подобни реклами са цитирани и снимани 7 българи, които след употребата на капките вече слушат перфектно. Акцент в зарибявката е информацията, че първите 100 души, които се обадят в определен срок, влизат в клуба за отстъпки и получават в дома си продукта със 70 процента намаление - т.е. вместо 173 лв. ще платят 52 лв. Малко са хората, повярвали на рекламата, които са обърнали внимание, че никъде не е посочено името на вълшебните капки.

Подлагайки на съмнение това медицинско чудо, репортер на "Марица" реши да проучи чудо ли е наистина „макро-молекулярната формула“, или поредният опит някой да трупа печалба за сметка на болни хора? Човек, който наскоро си е поръчал капките, едва ли някога ще се похвали с положителен резултат. Съдържанието в пакета, който е получил обаче, поражда доста въпроси и подозрения за лечебните свойства на мазната течност. В кутията няма упътване на български език. На етикета на шишенцето, както и на самата опаковка пише на английски език, че това е перфектна формула за поддържане на ушната хигиена. Изброени са няколко билки, които участват, начин на употреба и препоръка за съхранение. За държава производител е посочен само ЕС, но пък има адрес на американска фирма, която държи лиценза.

В пратката, но извън опаковката с капките има листовка на български език. Там не само че липсват хвалебствията от рекламата, но с блед надпис е отбелязано, че става въпрос не за лекарство, а за козметичен продукт, с който ще се радваме на добър слух. Производител също липсва. Поставеният баркод обаче подсказва, че това е Гърция. Друго листче с любопитна информация, също на български език, поражда въпроса какво общо има Гърция, щом кореспонденцията за рекламация и връщане може да се прави, но с фирма в Полша, а не в България, където се поръчва?

На телефона, посочен за заявки за "чудото", вдигна Мария Георгиева и се представи за служител, който приема поръчки от колцентър и ги предава на куриерската фирма-доставчик. Тя обясни, че няма как да свърже репортера ни нито с вносителя на капките, още по-малко да даде координати на професор Хенрих Волкендорф, както уверяват в рекламата, че е възможен личен контакт с него. Попитахме чичко Гугъл какво знае за този учен и от глобалната мрежа изскочи още по-любопитен факт. Оказа се, че името на „великия учен“ фигурира единствено в унгарски вестник, в който също се рекламират вълшебните свойства на капките. Нещо повече - страницата е почти огледална на тази в българския вестник, с единствената разлика, че е на унгарски език. Еднакви са даже и снимките и в нашия, и в унгарския печат, уж на доволните хора.

За професор Хенрих Волкендорф, още по-малко за "капките-чудо", не са чували и наши медицински светила. Проф. д-р Илия Йовчев, който дълги години завеждаше клиниката по  "Уши, нос и гърло" в УМБАЛ "Св. Георги", коментира, че предлаганото за панацея е спекулация. Той е категоричен, че ако има лекарство, което да коригира слуха, това би било епохално откритие, но за съжаление в световната медицина все още нямало такова. Проф. Йовчев допълни, че на хората със слухови проблеми у нас държавата отпуска средства, които на 100 процента покриват разходите за слухови апарати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гергана минчева

Гергана минчева

10.08.2019 | 07:46

Капките помагат ли за малко дете

Отговори
0 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?