Подай сигнал

Венета Павлова - нежният воин с четка

Талантливата млада пловдивчанка рисува върху стъкло, реди мозайки, оформя комикси и създава уникални произведения с вино

Култура

от ГАБРИЕЛА ЛАЗАРОВА 619 прегледа 0

Ученолюбиви, талантливи, интелигентни и готови да преборят всяка конкуренция - това са успелите деца на Европейската столица на културата. С лекота печелят медали и се превръщат в новата гордост на Пловдив. Те са любознателни и любопитни, не пропускат да покажат уменията си, печелейки първите места на състезания, конкурси и олимпиади.

Регионалните и общинските образователни надпревари стават все по-тесни за пловдивските таланти, които неведнъж се кичат със златни медали от световни първенства.

Бъдещето на Пловдив е в ръцете на даровити музиканти и певци, гениални учени и математици, талантливи поети и художници, световни шампиони по редица спортове. Те смайват с успехи и вдъхновяват с умения.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Още от съвсем малка Вени хваща флумастерите и започва буйно да твори. Откакто се помни, едно от любимите <210> неща е да оформя рисунки, докато останалите си играят. Чумерейки вежди и чело под гъстите си къдрици, бързо си спечелва прякора Тасманийско дяволче, или на галено Тас. Вечно буйна и непокорна, Вени се записва на карате и с удоволствие започва да посещава тренировките.


Това, което Вени не спира да прави, докато тренира обаче, си останало рисуването. Все по-често драсканиците се превръщали в чудни творби и странните форми в изваяни човечета. Започвайки да обръща по-специално внимание на произведенията, госпожата от детската градина става един от най-верните почитатели на Венета.

Талантът на малката дама не остава незабелязан и от майка й Снежана, която пък на шега решава да изпрати рисунка на един общински конкурс. Но съвсем не на ужким Вени печели и първата си награда. Оттам нататък следват безброй състезания, които оставят за художничката куп награди.

И до ден днешен никога не е спирала да рисува. Сега е ученичка в 7-и клас и съвсем скоро й предстоят важни приемни изпити. Заради тях й остава много малко свободно време за участия по конкурси, но винаги намира начин да си открадне няколко минути, в които да твори.

„Докато моите приятели си зяпат телефоните, на мен ми е много по-приятно да си драскам“, споделя Вени. Тя обича да използва техниките по предназначение и за разлика от връстниците си не се застоява дълго пред монитор, освен когато не й се налага да направи някой училищен проект или презентация.

Обича да чете книги и да гледа филми, а те винаги оставят силни впечатления и емоции след себе си и провокират нови и нови рисунки. Изобразявайки емоциите си на листа, художничката често, без да иска, оформя собствените си черти, а по-плътните устни и нослето издават най-често приликите. Докато пресъздава себе си, малката дама веднъж влиза в ролята на нежно, красиво и изящно момиче, а друг път е воин или жената амазонка.

Венета не спира да пробва различни техники на рисуване и покрива с творчество всичко около себе си. Тази година изобразява интересни картини върху 50-сантиметрово яйце. Рисува върху стъкло, създава уникални произведения с четка и вино, реди мозайки с камъчета, оформя комикси. Признава си обаче, че най-много я привличат акварелните бои, с които преливането на цветовете се превръща в магия.

Освен от изобразително изкуство талантливата дама отскоро свири на китара, обожава да пее и да танцува, а сред любимите й групи са Rammstein, Iron Maiden и Judas Priest.

Зад гърба си даровитата ученичка има вече няколко самостоятелни изложби в България и чужбина. По покана на българския културен институт в Македония Венета посещава съседката ни, където осъществява поредната си самостоятелна изложба на картини и бижута. Събитието съвпада с период, в който девойката има страст към ръчно изработените накити от мъниста и тел. Тогава посетителите остават очаровани от видяното, а Вени се връща в България удовлетворена от постигнатото.

Венета мечтае някой ден да се занимава с дизайн и анимация. А дотогава няма да спре да твори, да мечтае, да изобразява чудния свят такъв, какъвто го вижда, пречупен през собствения си мироглед. Ще продължи да пее, да свири, да чете и да се впечатлява от малките неща, които я заобикалят.

"Любимото ми нещо, когато стана рано сутрин, е да слушам чуруликането на птичките", споделя художничката. На моменти емоционална, крехка и ранима, друг път силна, смела и непоклатима, тя остава винаги различна и ще продължава да впечатлява.

ФРЕСКИ В ИТАЛИЯ

Това лято младата художничка е поканена в Италия, за да се запознае отблизо с техниката фреско. Догодина пък предстои изпълнението на интересен проект - изложба на българката в един полски университет. Темата е вдъхновена от нашенските празници и обичаи, които ще бъдат представени в картини.