Подай сигнал

Велоалея блокира ремонта на Кукленско шосе

Пловдив

от Валентина Йеремиева 313 прегледа 0

Булевардът плаче за основен ремонт

Кукленско шосе продължава да поднася неприятни изненади на шофьорите, защото на пътното платно постоянно се отварят дупки. Ремонтът на булеварда от ул. „Даме Груев” до табелата на Пловдив е планиран миналата година. На 9 октомври 2018 г. е подписан договор между Община Пловдив и ДЗЗД „Кукленско шосе”. В консорциума участват фирмите „Европейски пътища” /бившето „Пътища Пловдив” АД/ и „Трансконсулт - 22” ООД. До този момент не е ремонтиран нито един метър от булеварда.

Обществената поръчка бе обявена на стойност 4 983 000 лева

без ДДС или близо 6 млн. лева с включен данък. Консорциум с водещия съдружник „Европейски пътища” е спечелил обекта почти за същата цена - 4 972 539 лева. Рехабилитацията е възложена на консорциума на инженеринг - проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи. В тръжните условия беше посочен максималният срок от 180 дни, но според договора изпълнителят има 110 дни, тоест три месеца и 20 дни, считано от датата, в който той е подписан. Това означава, че в края на януари, най-късно в началото на февруари, вече трябваше да пътуваме по гладък като тепсия булевард.

Ремонтът обаче се отлага за неопределено време, тъй като работният проект все още не е съгласуван с КАТ и Община Пловдив. По силата на договора при това обстоятелство срокът спира да тече и започва да се брои, след като се откри строителна площадка.

Главният инженер на община Пловдив Йордан Калев обяснява, че проблемът е в проектирането. Според заданието изпълнителят трябва да изгради велоалея, но предложеният вариант трасето да мине по пътното платно е отхвърлен от КАТ. Изпълнителният директор на „Европейски пътища” Маргарита Попинванова твърди, че са спрели на друго решение - велоалеята да мине по тротоарите, като се споделя от колоездачи и пешеходци, както е на Коматевско шосе. Само че на тротоарите има над 400 големи дървета, които няма как да бъдат отрязани.

„Идейният проект вече е приет и в момента съгласуваме техническия проект, която процедура ще отнеме около месец (такива са законовите срокове на институциите)”, казаха вчера от "Европейски пътища".

„Този казус трябва да се реши, защото както е тръгнало, и тази година на Кукленско ще наливаме пари в кърпене на дупки.

Добре е да има велоалея, но не е задължително, ако няма как да се направи”, коментира кметът на „Южен” Борислав Инчев.

За същата поръчка имаше още двама кандидати - „Запрянови - 03” и ДЗЗД „Кукленско шосе 2018”, създадено от „ПСТ Груп” ЕАД и „Пътпроект” ЕООД. Цената, предложена от тези фирми, е по-ниска от тази на предпочетения консорциум - съответно 4 950 768 и 4 677 514 лева без ДДС. Сроковете, които те са посочили в офертите, са 165 и 121 дни. Тръжната комисия обаче е дала повече точки на третия играч по техническите показатели - опит, ресурс и качество на предложените материали.

Коментари