Велинград стяга конски парад за Тодоровден

Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази пролет се пада на 24 февруари, а общината в родопския град организира мащабен празник, който ще продължи през целия ден. Ако се включат повече участници и покажат спортен хъс, Конският Великден се очертава да бъде и доста емоционален. 

В програмата са предвидени състезания от началото до края на деня. Те започват от 9 часа, а малко по-късно тежковози ще демонстрират сила в надтегляне в три категории - малка, средна и голяма орта. Демонстрацията ще бъде на поляните пред един от местните хотели на бул. „Васил Левски“ 2, зад жп линията.   

Също в 9 часа тръгва и конно шествие от площад „Възраждане“ в кв. „Каменица“. Втори парад с коне пък ще потегли в 9,30 часа от площад „Македония“ в кв. „Чепино“. Двата лъча ще се съберат на поляните с надтеглянията. 

В 10 часа пак там ще бъде изпълнен водосвет за здраве и благополучие на имениците, конете и ездачите. Ще бъдат благословени и обредни хлябове. Атрактивна част от празника е възстановка на празника такъв, какъвто е бил навремето в Чепинския край от ансамбъл „Здравче-венче“ към читалище „Васил Левски-1904“. 

От 10,20 до 11,15 часа ще бъде изпълнена „Фолклорна плетеница“ с участието на най-добрите местни състави за народни песни и танци, а концертът ще завърши с изпълнения на популярния певец Янко Неделчев.  

Организаторите обещават и награди за участниците. Първите трима в кушиите ще вземат между 30 и 100 лева, за надтеглянията сумите са от 50 до 300 лева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?