Подай сигнал

Велико Търново ни изпревари по приходи от туризма

Варна и Бургас събират по 4 млн. годишно от налога, в Пловдив не можем да достигнем и 400 000 лева

Коментари

от Инж. Александър Константиновов 1624 прегледа 0

Една от многото мантри, които местната администрация лансира, е колко много са се увеличили туристите в Пловдив през последните години. По данни от местната власт туристите в града ни направо са се удвоили през последните години, а през 2019 г. няма да можем да се разминем по улиците от гости. Споменават се числа от порядъка на 800 000 до 1,5 и дори 2 млн. души. Не зная на какви обективни данни се базира властта за това ПР мероприятие, но аз лично реших да проверя единствения обективен показател за посещението на туристите в града - приходите от туристическия данък. Хотелиерите са длъжни да правят отчисления от всяка нощувка в полза на общинския бюджет и така се изпълнява приходът от туристически данък.

Приходите в Пловдив по години са следните:

2014 г. 287 610 лв.

2015 г. 337 900 лв.

2016 г. 340 838 лв.

2017 г. 370 000 лв. /прогноза/

2018 . 380 000 лв. /по план/

Общо за 5 години има ръст от 132%, който е значително по-малък от ръста в данните за туризма в страната на Министерството на туризма.

Изводите, които можем да направим, са следните: или хотелиерите крият нощувки и ощетяват общината, или ръстът на туристи е само в главите на управляващите. По официални данни община Варна и Бургас събират по над 4 млн. лв. годишно от този данък, а Пловдив не може да достигне и една-десета от тази сума. Тук отчитаме, че двете общини са морски и имат много приходи от летните ваканции. Какво обаче е обяснението от лошите новини при сравнението на данните за Пловдив с тези от далеч по-малката община Велико Търново? Защото се оказва, че и старата столица събира повече приходи от туризъм от община Пловдив. В същото време е повече от сигурно, че хотелите в Пловдив имат няколко пъти по-голяма леглова база от тези във Велико Търново. Тогава има нещо деформирано в цялата политика на общината за приходите от туристически данък. Лобито на хотелиерите в различни органи на общината е много силно и размерът на ставката на този данък в Пловдив е може би най-малката в страната. Общината е длъжна да подготви справка за размерите на ставките на този данък по сродните общини и приходите, които събират от едно легло в тях. Пловдив сигурно ще бъде на последно място.

Коментари