Вегани скочиха срещу празника Курбан байрам

Българският вегански съюз организира на 12 август протестна акция пред Главното мюфтийство по повод мюсюлманския празник Курбан байрам. С акцията веганите искат да изразят недоволството си от религиозната традиция да се коли животно на празника от благодарност към Аллах.

"Кървавата баня от жертвоприношения на животни за Курбан байрам е една грозна и несправедлива чудовищност. Убиването на животни заради традиция е нехуманна и ненужна варварщина, нямаща място в 21-ви век“, се казва в позицията на веганите,. Които имат надежда, че протестът им ще предизвика обществен дебат.

В Мека в петък започва годишното поклонение хадж на мюсюлманите, което ще продължи до 14 август, припомня БНР. Това е най-големият годишен религиозен събор в света, който трае няколко дни и завършва с тридневни празници, предшествани от жертвоприношение на агне или друго животно.

През миналата година веганите протестираха и на Гергьовден в центъра на София с искане за спиране на убийствата на животни за храна. Протестът им включваше и театрален елемент с "клане” и "опаковане” на живи хора. Всичко това придружено с много изкуствена кръв. Веганите скандираха: "Месото е болка и страдание".

Източник: mediapool.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хаджията

Хаджията

09.08.2019 | 15:18

Ами, тогава вместо животно, да се заколи веган.

Отговори
3 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?