Веднага спрете да готвите с алуминиево фолио

Алуминиево фолио присъства във всяка кухня. Ястията, приготвени в него, са едновременно сочни и меки, което се харесва на много хора.

Замисляли ли сте се обаче дали този метод на приготвяне на храна е безвреден? Може ли да бъде опасно за здравето такъв тип готвене. 

Лекарите дадоха категоричен отговор на този въпрос. 

Има ли опасност?

Какво представлява фолиото, в което се пекат продуктите? Това е много тънък лист метал. Съдържа в състава си 92-99% чист алуминий. 

Разбира се, алуминият не е живак, не олово и не кадмий, който може да се превърне в "бавен убиец" на човек. Независимо от това, този метал е в състояние да се натрупва в организма и да причинява различни сериозни и хронични заболявания.

По време на готвене във фолио във фурната, металните частици проникват в продуктите и влизат в тялото чрез храната. Съответно, колкото по-често хората ядат всякакви ястия, направени във фолио, толкова повече алуминий натрупват вътре в тях. Металът се натрупва и се превръща в причината за развитието на болести. 

Колко алуминий влиза в храната?

Лекарите казват, че дневната „норма“ на алуминия, която не представлява заплаха за здравето, е 40 mg. При готвене във фурната в храната прониква средно около 400 mg. Точното количество частици, влизащи в храната, зависи от това какво се използва при печенето. Сол, подправки, оцет, олио и дори обикновена майонеза - всичко това увеличава обема на метални частици, преминаващи от фолиото към храната.

Въпреки това, не само готвенето във фолио може да бъде вредно. Дългосрочното съхранение на продуктите от алуминий също е опасно. 

Колко вреден е този метал?

Лекарите и учените спорят колко вреден е алуминият и какви са последствията от натрупването му в организма в продължение на десетилетия. За първи път въпросът за опасностите от готвенето и съхранението на храната във фолио се повдига през миналия век. 

Последните проучвания в тази област убедително доказват, че използването на алуминиево фолио допринася за появата и развитието на: нервност, депресивни състояния, влошаване на мисловните процеси и паметта, патологични промени в белите дробове, онкологични заболявания, образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур, метаболитни нарушения, особено фосфор и калций.

Установена е и пряка връзка между натрупването на алуминий в тялото и болестите на Паркинсон и Алцхаймер. 

Без съмнение, не трябва редовно да ядете ястия, приготвени в алуминиево фолио. Също така трябва да откажете да съхранявате различни продукти в него.

Например, варено или пържено пиле, свинско месо, запечено със зеленчуци - тези храни няма да загубят своята сочност и мекота, ако се съхраняват в емайлирани или стъклени тави с капаци. Що се отнася до директното приготвяне на ястия във фурни, алуминиевото фолио може да бъде напълно заменено с форми от термоустойчиво стъкло или хартиени торбички за печене.

Тези материали по никакъв начин не влияят на баланса на микроелементите в продуктите, а резултатът от приготвянето по никакъв начин не отстъпва на вкуса на ястията, получени в листа от фолио. zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
как'ъ"сийка

как'ъ"сийка

13.08.2019 | 22:22

Обезпокоена съм. А алуминиевата си дограма от прозорците сега ли да я свалям или да изчакам зимата?

Отговори
8 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?