Вдигат таксите в ПУ и Медицинския

16 университета ще вдигнат таксите за прием на студенти през следващата академична година. Средно те ще са с 11,7% по-високи. Това става ясно от проекта за утвърждаване на таксите, който е публикуван за обществено обсъждане.

В ПУ “Паисий Хилендарски” се увеличават таксите с по 40 лева. Без промяна обаче ще са специалностите “Администрация и управление”, “Туризъм”, “Икономика”, природните и техническите науки, математика и информатика.

При медицинските университети повишение на таксите има в Пловдив и в Плевен. В първия новите студенти ще плащат с 250 лв. повече за “Медицина”, “Фармация” и “Стоматология”. Във втория увеличението е от 50 до 100 лв.

ВУ “Св. св. Кирил и Методий” увеличават следването с 50 лв. само за нови студенти по “Педагогика”. Техническият университет - Габрово, ги вдига с от 100 до 240 лв. за редовна форма и с 30 лв. за задочната.

От 6 до 8% се вдигат таксите в Русенския университет “Ангел Кънчев”, като без промяна ще са само социалните, стопанските и правните науки. От 11 до 24 % ще е повишението в ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Намаление на таксите предлага само Софийският университет. То е от 200 до 550 лв. за специалностите “Физически науки” и “Ядрена химия”. Алма матер обаче ще вдигне парите за новите студенти по “Администрация и управление”, “Право”, “Психология” и “Филология”. Увеличението за редовната форма е от 40 до 61 лв., а за задочна - от 100 до 160 лв.
Без промяна остават таксите в 17 държавни висши училища.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?