Подай сигнал

Вдигат с 500 лв. заплатата на учител, ако иде в труден район

Образование

от Елица Кандева 1191 прегледа 0

Вдигат с 500 лв. заплатата на учител, ако иде в труден район

С 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“ и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат лоши образователни резултати или нисък социален статус.

Учителите ще получават и 200 лева лева допълнително на месец за наем в първата година.

Пак за толкова време ще се възстановяват транспортни разходи на пътуващите преподаватели.

Допълнителните бонуси са заложени в Проект за изменение на програмата "Мотивирани учители". Преди средствата за допълнително финансово стимулиране бяха в размер на 300 лева.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация „учител” за всеки един от учебните предмети – математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече ще се допускат и кандидати съ степен „бакалавър“, а не само магистри.

До 10 дни от публикуване на изменението на програмата на сайта на МОН ще се приемат документи на кандидатите за допускане до процедурата по подбор.

Национална програма “Мотивирани учители“ е създадена, за да подкрепи училищата чрез комплекс от мерки за осигуряване на квалифицирани и мотивирани педагогически специалисти за справяне в реалната училищна среда.

Удължава се срокът за кандидатстване по програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация.“. Това ще става до 15 октомври 2019 г. включително като продължителността на подадените в този срок и евентуално одобрени проекти за финансиране ще бъде до края на предстоящата учебна година.