Подай сигнал

Вдигат с 30 на сто такса „смет“ в Пещера

Основното натоварване пада върху бизнеса, който ще плаща 9,6 промила

Регион

от Елина Петкова 104 прегледа 0

Такса „смет“ в Пещера все пак поскъпва рязко - с 20% за граждани и с 30% за фирмите. Решението беше гласувано на извънредна сесия на общинските съветници, свикана, след като внесеното през декември предложение за двоен скок на местния налог беше отхвърлено. Новото предложение е направено от д-р Николай Пенев, общински съветник от ВМРО и председател на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.

Разчетите показват, че през 2018 година по план-сметката за битови отпадъци са събрани по-малко от 1,2 милиона лева, а в същото време за обезпечаване на дейността са нужни 1,674 милиона лева. Поскъпването е една възможност да се компенсира тази разлика от близо половин милион лева.

Д-р Николай Пенев коментира, че увеличението е не само необходимо, но и неизбежно. Той се аргументира, че инфлацията в страната от 2013 година, когато е било предишното увеличение, е 20 на сто. Услугата се оскъпява и от задължението на общината да вози боклука до Регионалното депо в Пазарджик - и с транспортни разходи, и с по-високата цена за ползване на съоръжението.

Решението на местния парламент е таксата да стане 1,7 промила за живеещите в Пещера, 4,8 промила - за хората в Радилово и Капитан Димитриево, а основната тежест пада върху бизнеса, който ще плаща по 9,8 промила.

За да се оптимизират разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, са закупени нови машини, които позволяват претоварването на отпадъците в големи контейнери, намали се броят на курсовете до регионалното депо, което респективно намали и разходите за гориво и амортизация. Освен това в момента тече процедура за създаването на 7 площадки за едри битови и строителни отпадъци, на които гражданите безвъзмездно да извозват този боклук.

Коментари