Подай сигнал

Вдигат модерен хотел върху стар римски квартал

Дупката срещу “Света Петка” остава в миналото, новият строеж готов за 24 месеца

Имоти

от Даниела Арнаудова 1748 прегледа 0

Модерен хотел вдигат на мястото на „дупката” срещу църквата „Света Петка” на бул. „Мария Луиза”. Пластичният обем е проектиран от колектив на фирма „Проарх” с водещ проектант арх. Едвард Христов. Инвеститор е "Витус" на Васил Караилански, по-известен с фирмата си „Микрон“ - строителна компания с дългогодишен опит и фактор в инвеститорския бизнес под тепетата. Теренът тяхна обща собственост от 1999 година.

Преди 3 десетилетия в терена бе изкопана огромна дупка. През 80-те тук е планиран строеж на блок, но откритата археология спира работата. Оставен така, с години, изкопът тънеше в боклуци и постепенно се покри с буйна растителност. Мястото събираше клошарите и се превърна в змиярник - грозна язва в сърцето на Пловдив.

От 16 януари 2018 г. сагата има развитие - инвеститорът стартира своя нов проект. За него вече има издадено строително разрешение от главния архитект на община Пловдив. На 8 май е открита и строителната площадка. Днес мястото е разчистено, оградено с предпазна ограда и багерите работят. Информационната табела посочва, че сградата трябва да е готова за 24 месеца. Главен изпълнител е фирма „Сиенит”.

Проектантите от „Проарх“ обясниха, че подходът към хотела е главно от бул. "Княгиня Мария Луиза". Различната етажност придава ефектен и пластичен обем на сградата. Окачените остъклени фасади отразяват околната среда и я правят по-ефирна и въздушна. А богато озеленените покриви допринасят за хармонията с тангиращия парк в съседство. Хотелът разполага с осем етажа - двата са подземни, за паркиране. И още шест надземни, където се планират СПА център, модерен ресторант, пиано бар и около 60 хотелски стаи.

Строителството на обекта ще протече при постоянно наблюдение от екип на Археологическия музей в Пловдив. Теренът е проучван обстойно през 80-те години от археолога Валентина Танкова, припомнят запознати. Разкрити са част от жилищен квартал и антична улица от римската епоха. Всички дребни находки са изнесени в музея още тогава. На място са останали предимно зидове, твърдят археолози. Находките датират обекта някъде около II-IV век от н. е.

Снимки: Стоян Илиев

Коментари