Важни новини от КАТ, касаещи всички мотористи

апочват засилени проверки на водачите на мотоциклети, като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни системи.

Инспекциите са част от набелязаните мерки между Държавна агенция "Безопасност на движението" и Пътна полиция с оглед началото на летния сезон. Това съобщи председателят на агенцията Малина Крумова по време на откриването на "Мото училище за безопасност", съобщиха от Агенцията.

Проявата се организира от "Софийски мотористи" във ВТУ "Тодор Каблешков" и цели да запознае начинаещи и кандидат-мотоциклетисти с основните правила за безопасност на пътя.

„Говорейки за безопасност на мотоциклетистите трябва да посочим, че започваме тежко този летен сезон - едва в неговото начало вече отчитаме 11 смъртни случаи на мотористи на пътя“, е посочила Малина Крумова.

По думите й затова друг акцент на проверките ще бъде и използването на обезопасителни системи - каски и защитни екипировки за мотористите, както и за хората, които возят. Зная колко критично важно е другите участници в движението да Ви пазят, защото Вие сте сред най-уязвимите групи. Но също толкова важно е да ограничим системните нарушители и се надявам, че Вие като общност ще подкрепите институциите, защото това също е част от проблема и от нуждата от повече толерантност на пътя, е подчертала председателят на държавната агенция.

Тя е поздравила организаторите, че съсредоточават усилия в две ключови направления с организирането на мото училището - сигурност и превенция. Затова имате пълната подкрепа на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и се надявам, че това ще е първата от много инициативи, които ще реализираме заедно в тази област, е казала още Малина Крумова.

я е отправила предложение съвместно с мото клубовете да бъдат разработени специализирани информационни материали. Друг акцент в нейното изказване е бил инициирането на общ диалог за мерки за повишаване на безопасността на мотоциклетистите. Нека заедно направим преглед на всички аспекти свързани с безопасността - какво можем заедно да променим в законодателството, в начина по който се обучават водачите на мотоциклети, организацията на движението и въобще във всички аспекти, които могат да спасят човешки живот. Вашата гледна точка, извлечена от ежедневния опит, ще ни бъде много ценна, се е обърнала тя към представителите на мото общността.

В днешното Мото училище за безопасност са участвали над 100 начинаещи и кандидат-мотоциклетисти. В рамките на еднодневния курс те ще преминат както теоретичен, така и практичен курс включващ съвети за безопасност, изисквания за екипировката, технически аспекти на превозното средство, специфика на движението в града и извън него, и др.

Организирани са и демонстрации, и практични уроци за обучаващите се, в двора на висшето училище.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?