Важна промяна, касаеща всички българи с ТЕЛК решения

ТЕЛК сумира болестите при две увреждания по 50%

ТЕЛК комисиите ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50% и има още едно с толкова, става ясно от проект за изменение на медицинската експертиза, който е публикуван за обществено обсъждане. Според сега действащата наредба увеличение на процента неработоспособност се прави само ако основното увреждане носи поне 80 на сто, а съпътстващите – поне 50 на сто, пише "Монитор".

Така с промените ТЕЛК-овете на българите с повече от едно заболяване, които са оценени с поне 50% инвалидност ще се формират като към основното увреждане бъдат прибавяни 20% от сбора на съпътстващите. При сумирането няма да има значение дали болестите са от общ характер, или са в следствие от основното.

Освен нова формула за оценка на хората с множество увреждания, се работи за промяна и на самите проценти, които се дават за всяко от заболяванията по отделно. В доклада на здравното министерство се посочва, че най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания ще съответстват 60%, 50% и 30%. От ресорното ведомство дават и пример как точно ще бъде извършвано сумирането. "Към 70% (най-високият процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28% и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%. Същото лице, оценено по настоящия ред, ще получи 70%", обясняват експертите в доклада.

Освен това в ТЕЛК-а задължително ще се вписва и кодът на болестта. С това се цели ограничаване на фалшивите медицински експертизи. Чрез него може да се проследи кога е поставена диагнозата и какви изследвания са правени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?