Важна промяна: "Бонус" за шофьорите намалява глобата с 20%

Ако не обжалваме размера на наложената на пътя глоба и я платим в 14-дневен срок, погасяваме 80 на сто от нейния размер. Това е една от промените в Закона за административните нарушения и наказания, които преди дни бяха публикувани за обществено обсъждане. Друга възможност, която проектът предвижда, е сключване на споразумение и съкратено съдебно производство за административно нарушение.

„В случай, че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, освен ако специален закон предвижда намален размер на глобата“. Това гласи една от новите проектопромени в Закона за административните нарушения и наказания, който все още се обсъжда.

Този „бонус” за нарушителите е подобен на практиката със заплащане на електронните фишове, чийто размер също се намалява с 30%, ако глобата бъде платена в рамките на две седмици.
 
Проблемът със събираемостта на електронните фишове за превишена скорост, обаче, остава огромен, коментира за Дарик експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев :
 
„Ние като говорим за това, че не се събират глобите, ние подминаваме това, че най-важното е да му бъдат връчени наказателното постановление и електронният фиш. Проблемите са свързани с връчването, защото не могат да бъдат намерени“, каза Стратиев.

Въпреки че събираемостта на глобите от електронните фишове се е повишила, според Стратиев, все още не се използват всички възможности държавата да събира паричните санкции:
 
„Тол системата такава перфектна работа може да върши по отношение на контрола на движението, защото минавайки през проверката, може да се включи и това дали има глоби, платени ли са“, допълни той.
 
Новите изменения предвиждат и увеличаване на срока в който нарушителят може да обжалва наказателното постановление. Вместо 7 той да стане 14 дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?