Важна новина за всички, които се отопляват на парно

Увеличават се обхватът и размерът на целевата помощ за отопление, като се прецизира и начинът за отпускането й. Това предвижда проект за наредба, публикуван на сайта на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Досегашната база от 385 кВтч (280 кВтч дневна/105 нощна) се променя на 500 кВтч (300 кВтч дневна/200 кВтч нощна енергия). Размерът на помощта ще се увеличи месечно с 22% - от 74.8 лв. на 91.1 лв. Според мотивите в проектонаредбата така ще се гарантира значително по-ефикасна защита на най-уязвимите социални групи.

В рамките на бюджета ще се осигури повишаване на доходната граница за включване в програмата средно с 15.5%, като най-голямо е увеличението за най-рисковите групи – възрастните хора и особено тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, които са включени в образователния процес, гласи съобщението.

Сред предложените промени се очаква обхватът на програмата за целево енергийно подпомагане да достигне около 255 хил. души и семейства при 210 хил. сега. Правителството ще осигури увеличение на бюджета на МТСП за изпълнение на тази важна социална програма с 40.4 млн. лв. за 2019 година.

Във връзка с мерките, насочени към намаляване на риска от отпадане на децата от образователната система, се въвеждат три нови целеви групи. За тях ще се определят рестриктивни граници за достъп. Те включват деца, които не ходят на училище; деца, които не ходят на училище, но са регистрирани в дирекции "Бюро по труда", и родители, отглеждащи деца, които не ходят на училище. За да се постигне стимулиращ ефект за връщането и задържането на децата в училище, се предвижда ограничаване на достъпа до помощта.

Очакваните резултати са да се осигури по-ефикасна социална подкрепа на повече лица и семейства от уязвимите групи, които се нуждаят от помощта на държавата, да се стимулира отговорното родителство по отношение на образованието на децата. Друга цел е да осигури по-добра целенасоченост и ефективно разходване на публичните финансови средства, както и да се отговори на препоръки, отправени към България от Европейската комисия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?