Важна новина за изписването на лекарства по Здравна каса

Лекарите ще изписват лекарства по Здравна каса според специален наръчник за всички заболявания. Ще го състави нов държавен орган. Това предвиждат промени, включени в проекта за бюджет на институцията за 2019 г.  

За да живее, всеки ден Стоян Сотиров пие по няколко хапчета. Той е пенсионер по болест с няколко тежки хронични заболявания.Той обяснява, че пие лекарства за високо кръвно, за сърце и за холестерол, съобщава bTV.

Лекарствата за част от заболяванията оказват неблагоприятен ефект върху другите заболявания. След дълъг период на наблюдения и изследвания лекарите определили точните медикаменти.  


Сега проектозаконът за бюджета на Касата предлага нов държавен орган да състави ръководства за всяко заболяване, с които лекарите ще са длъжни да се съобразяват. Трябва да са готови в срок от 3 месеца.

Водещият принцип в ръководството ще бъде за разходна ефективност - най-добър резултат за пациента и най-изгодно за Касата. Министерството настоява, че той няма да засегне интереса на пациентите.


От Здравното министерство настояват, че най-разходоефективно не значи най-евтино лекарство. Станимир Хасърджиев, Национална пациентска организация

Лекари призовават законотворците да преосмислят решението си. И да не правят голяма реформа без широко обществено обсъждане, обяснява Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Промените вече са одобрени от Надзорния съвет на Здравната каса. Предстои обсъждането им от депутатите. Редът ще се определи в наредба. Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз засега нямат официална позиция.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?