Важна информация за всички бъдещи майки

Правителството планира раждането на над 66 хиляди бебета през 2019-та година - това става ясно от мерките в плана за изпълнение на стратегията за демографско развитие, публикуван за обществено обсъждане.

В документа са предвидени средства за изплащане на еднократни помощи за раждане на 64 хиляди бебета и още 2100 бебета-близнаци. За сравнение, през 2018-та година у нас беше регистрирана рекордно ниска раждаемост от близо 47 хиляди новородени, а преди 5 години броят на родените деца е бил малко под 64 хиляди.

Като мерки за насърчаване на раждаемостта през тази година се запазват данъчните облекчения, в зависимост от броя на децата, еднократното подпомагане за раждане, което започва от 250 за първо дете и стига до 600 лева за второ, месечните помощи, известни като детски добавки, които са разчетени за около 616 хиляди деца средно на месец, помощите за деца с увреждания и еднократните суми за първокласници.

През тази година Българската академия на науките ще направи национално изследване на причините за отложеното раждане на деца у нас. Изследването ще обхване периода между 1992-ра и 2016-та година и ще проследи процеса на отлагане на ражданията и връзката му с наблюдаваните ниски нива на раждаемост от началото на 90-те години на 20-ти век. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?