Васил Левски минава Дунава с четата на Филип Тотю

На този ден през 1867 г. четата на Филип Тотю със знаменосец Васил Левски преминава в България през река Дунав край Свищов. Четата е от около 40 души и пристига, за да агитира българското население и проучи настроенията в страната. След еднодневно забавяне около града дружината се укрива в гората край село Върбовка. Там тя е обкръжена от стотици башибозуци и редовни военни поделения от Търново, Севлиево и Свищов.

След разбиването  при Върбовка под прикритието на нощта и с помощта на българи от околните селища, между които и Бачо Киро, оцелелите четници стигат заедно с Филип Тотю връх Юмрукчал в Стара планина. Там се присъединяват към четата на Панайот Хитов и с нея се оттеглят в Сърбия. С тези си действия четата привлича вниманието на европейската общественост върху съдбата на българите и дава своя принос за освобождението на България.

Легендарният войвода Филип Тотю четвърт век всява ужас у турците, спасява живота на Левски и се сродява с Бачо Киро. Оцелява след 4 смъртни присъди, три пъти успява да избяга от строго охранявани затвори, а граф Игнатиев и Александър II се допитват до него къде руските войски да преминат Дунава.

„Филип Тотю, хвърковатият тоя гяурин! - възкликва Захари Стоянов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?