ВАС отмени решението на КЗК за придобиването на „Дунарит“

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразно решението от 2016 г., с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие чрез фирмата си ЕМКО контрола над „Дунарит“ посредством увеличение на капитала на завода.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразно решението от 2016 г., с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие чрез фирмата си ЕМКО контрола над „Дунарит“ посредством увеличение на капитала на завода.

Решението на ВАС е от вчера и е окончателно. С него съдът връща делото на КЗК за ново произнасяне. В самото решение пък се посочват редица пропуски, допуснати от комисията, както и от първоинстанционния съд – тричленен състав на ВАС, който прие за законосъобразно решението на КЗК.

Пропуските на комисията са по различни направления, като най-тежкият е, че КЗК е приела за даденост твърденията на ЕМКО и не е изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, нито цялата картина на собствеността върху „Дунарит“. Така е постановила, че сделката не би нарушила забраната за създаване на монополно положение в Закона за защита на конкуренцията. С това пък реално е била създадена именно опасност за монопол на пазара.

„Комисията въпреки задължението си разписано в чл.22, ал.1 и ал. 3 от ЗЗК не е определила засегнатите предприятия от концентрацията и оттам неправилно е достигнала до изводи, че не е налице превишаване на прага на оборотите. Това е така, тъй като КЗК само е посочила в обжалвания акт, че е налице промяна в контрола на „Дунарит“ АД чрез промяна в контрола на „Кемира“ ЕООД, чрез осъществявания контрол от страна на „Хедж инвестмънт България“ и ТМН, но не е изследвала задълбочено тези обстоятелства, които неминуемо влияят върху плануваната концентрация“, пише в решението на петчленката на ВАС.

От изложеното в него става ясно също, че заради тези си пропуски КЗК е изчислила в размер на под 25 млн. лева съвкупния оборот на участниците в концентрацията - „Дунарит“ и ЕМКО. Проверка във финансовите отчети на „Дунарит“ показва, че тази сума е смехотворна при положение, че само годишният оборот на завода въпросната година е бил над 130 млн. лева. В решението си петчленката критикува и по-долната инстанция, като посочва: „Съдът не е извършил достатъчен контрол върху обжалвания административен акт, което е довело и до постановяване на незаконосъобразно съдебно решение“.

Решението на КЗК беше един от актовете, с които Гебрев се опита да се впише като собственик на „Дунарит“. В дъното на цялата схема е банкерът-беглец Цветан Василев, в полза на когото играе оръжейният търговец. Дотук Гебрев приложи вече 3 схеми в опит да се впише като собственик на завода, които обаче бяха парирани от Агенцията по вписванията и от няколко различни съдилища. След като се опита да сложи ръка на военния завод с увеличение на капитала на дружеството-майка на „Дунарит“ - „Кемира“, с услужливата помощ на ТМН на Иван Езерски, ортакът на Василев се пробва да овладее предприятието чрез друго увеличение на капитала – вече на самия военен завод. Именно то е и обект на отмененото решение на КЗК. След това приложи и трета схема – чрез заем за 10 млн. евро, срещу които направи опит да впише особен залог върху „Дунарит“.

В същото време Гебрев изобщо няма каквото и да било право да претендира за собствеността на завода. Причината е, че икономическата група на „Дунарит“ е сред най-маститите длъжници на КТБ с борчове за около 200 млн. лева. От тях са покрити само 50 млн. лева. При това не от самия Гебрев, а от касата на завода, който той в момента контролира чрез посочен от него борд. Именно посредством хората в борда вече над година източва предприятието, като част от парите отиват към покровителите на Цветан Василев в Русия, а друга – към самия банкер-беглец в Белград.

Благодарение на солидните финансови инжекции, Василев поддържа охолния си начин на живот в Белград и плаща хонорари на адвокати, журналисти на повикване и говорители, за да го бранят от възмездието за престъпленията му. В това е активно подпомаган от медиите на подсъдимия издател и негов ортак по съдба и схеми Иво Прокопиев, които впрочем използваха решението на ВАС, за да пуснат поредната манипулативна информация срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. В статия на "Капитал" за решението те преповториха разпространяваната няколко дни вече опорка, че фирмата „Виафот“, благодарение на която всъщност се спира опитът за вторичен грабеж на „Дунарит“ от страна на тандема Василев-Пеевски, била свързана с Пеевски. А истината, която "Капитал" упорито премълчава е, че още през август 2017 г. депутатът обяви в открито писмо до медиите, че няма нищо общо с дружествата от военнопромишления комплекс, включително с „Дунарит“.

Благодарение на самата „Виафот“ пък са погасени въпросните 50 млн. лева от дълговете за 200 млн. лева на групата около „Дунарит“. Това става, след като дружеството прехвърля вземанията си от „Дунарит“, която ги прехвърля от своя страна на КТБ, чийто синдици ги дават на Държавната консолидационна компания. След това парите са изплатени на ДКК от касата на „Дунарит“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?