Подай сигнал

Варна създава арт квартал по модела на Капана

Култура

от Габриела Лазарова 370 прегледа 0

Варна създава арт квартал по модела на Капана

Пет години след епичния сблъсък между Пловдив и Варна кой да носи титлата Европейска столица на културата 2019, артистичните квартали на двата града си подадоха ръка.

Днес в галерия СКЛАД споразумение подписаха Общинска фондация „Пловдив 2019“ и варненските Фондация „Иноватор“ и Сдружение „Таляна“. Мотото на срещата бе „Обичай, създавай, споделяй, въвличай“ – част от проекта на талантливата архитектка Алекс Бургунска.

Целта на събранието бе побратимяването на бохемските квартали Капана и Таляна, развитието на културите им, разпространяването на историята им, обновяването на отделните градски зони и насърчаването на заетостта.

На срещата присъстваха Кирил Велчев – изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“, Гина Кафеджиян – зам.-директор, Пламена Маринова – заместник-кмет на Варна, Сергей Петров и Явор Панев от сдружение „Таляна“, Биляна Раева – представител на сдружение "Варна - Европейска младежка столица”, Николай Георгиев – председател на комисията на ОбС във Варна по европейските проекти и международни връзки.

Събралите се от Пловдив и Варна обсъдиха развитието и реновирането на Капана и Таляна – места, които играят ролята на културни ядра, сърца на двата големи града.

Изпълнителният директор Кирил Велчев заяви, че винаги е чувствал варненци близки. Изключително развълнуван за предстоящото споразумение, напомни за съвсем скорошното стартиране на отворена програма за развитието на младежки творчески инициативи в Капана. Спомена, че Варна, като Европейска Младежка Столица има специално място в програмата.

Дискусията продължи с подробно представяне на идеите на двете страни. Една от основните цели е генерирането на енергия за създаване на събития, развиващи историческите ядра на Капана и Таляна. Разпространението на различните инициативи и проекти ще си постави за задача и привличането на други градове съмишленици като Велико Търново и София.

Важен момент от съживяването на креативния квартал на морската столица е разработването на стратегия за развитие на изкуството, както и събирането на исторически фотографии на старинна Варна с цел популяризиране и позиционирането им в изложба.

Друга съществена крачка към бъдещия разцвет е изготвянето на социологическо проучване, касаещо живущи, работещи, пребиваващи и посещаващи Таляна. Изследването ще събере и обработи мненията на гражданите, идеите и желанията им за развитие на терена.

Представителите на сдружение „Таляна“ признаха, че са впечатлени от бързото популяризиране на Капана и са радостни да „копират“ различни идеи от добрия пловдивски пример.

В отговор на похвалата Гина Кафеджиян, призна, че успехът на творческия квартал под тепетата се дължи на сътрудничеството на много институции. Добави, че и пловдивчани са готови да заимстват идеи и от варненци, така че да се изгради едно ползотворно приятелство.

Архитект Явор Панев от сдружение „Таляна“ подчерта, че за него един от големите успехи на Европейската Младежка Столица е именно работата на екипа през годините. Напомни, че целта на носенето на определена титла не означава година гордост и веселие, а съвкупност от продължителни усилия към превръщането на Варна в по-добро място за живот.

Архитектът даде думата на Алекс Бургунска – създател на интересен проект, чиято визитка е голямо сърце. Творбата олицетворява градската среда в морската столица. Инсталацията е отражение на емоцията и вътрешните процеси, които се зараждат вътре в хората при всяка нова промяна, която се осъществява в града.

Сърцето показва, че въпреки понякога човек да чувства, че се върти в кръг и се сблъсква с едни и същи проблеми, не винаги е така. Важното е да се запази и задържи в центъра любовта, затова и мотото на проекта: „Обичай, създавай, споделяй, въвличай“.

Срещата продължи с почерпка и размяна на идеи между представителите на Пловдив и Варна, заинтересувани граждани, гости и журналисти.

Коментари