Варна с 475 млн. бюджет, Пловдив - с 303 млн.

Местната ни власт струва 19 млн. лева

Варна задминава Пловдив с бюджета за 2019 г. с цели 172 милиона, става ясно от публикуваните проекти на двете общини. Морската столица е изпреварила града на тепетата както с по-ранното оповестяване на сметките за новата година, така и с финансовата рамка, която е в солидния  размер от 475 милиона  лева. Бюджетът на Пловдив изглежда много по-семпъл. За 2019-а, когато градът е Европейска столица на културата, в хазната са планирани разходи едва за 303 574 886 лева. За сравнение, София има пет пъти по-голям бюджет - 1,5 милиарда.

От Община Пловдив обясняват, че тепърва към сметките ще се добави преходният остатък от 2018 г., който се  формира предимно от неизпълнените обекти и все още не е ясен. Проектът за Бюджет 2019 беше качен като на пожар на сайта в събота, на 29 декември, като по този начин администрацията хвана последния влак. Законът за публичните финанси задължава общинските пари да бъдат одобрени от местните парламенти до края на януари, а дотогава да се проведе публичното обсъждане на разходите с граждани. В Пловдив дискусията е насрочена за 10 януари.

За хората, които не познават тънкостите на материята, проектът е напълно неразбираем. За разлика от предишните години този път в сайта на Община Пловдив не е качена обяснителна записка, от която да е видно, без да гадаем,  

 за какво ще се харчат парите на данъкоплатците.

И в това отношение бюджетът на Варна е много по-достъпен за гражданите. Там основните пера са ясно очертани, както и приоритетите. 

От проекта  на Община Пловдив се разбира, че градът получава 150 млн. лева от държавата и ще разчита още на 153 милиона собствени приходи, които се събират от местните данъци, такси, наеми и разпореждане с общинско имущество. Само за заплати и осигуровки на близо 11 000 служители, които работят в различните бюджетни звена, ще отиде половината от бюджета  - почти 170 милиона. Най-много средства са предвидени за образование - 123 млн. лева. Това са заплати на персонала в училищата и детските градини, а също така и издръжката на заведенията. По-голямата част от средствата са осигурени от републиканския бюджет.

Градската администрация ще ни струва 18,8 млн. лева. Тази сума е по-голяма от бюджета за общинското здравеопазване, който е в размер на 14 милиона и се разпределя най-вече за възнаграждения и издръжка на детските ясли. За социална политика са заделени 12,6 млн. лева. За „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" са предвидени 75 млн. лева. Те са изцяло от собствени приходи на общината.  

Програмата за капиталови разходи е в размер 60 млн. лв. 

Тъмна Индия за граждани е перото „Икономически дейности” с близо 19 млн. лева бюджет, от които 7 милиона отиват за заплати и осигуровки. Предполага се, че това са разходи на дузина общински  предприятия. В проекта не се посочва, каква ще е издръжката например на предприятието, създадено за стопанисване на спортната зала „Колодрума", и на ОП „Зоопарк - Пловдив", чиито 10 служители се грижат за шест маймуни.

За отбрана и сигурност са планирани 1,3 млн. лева. В сфера на мистерията  е сумата от 1 148 921 лева, включена в графа „некласифицирани в другите функции".

За 2018 г. Община Пловдив беше планирала 324 млн. лева, но с допълнителното финансиране предимно от държавата в края на годината бюджетът достигна 352 милиона. За строителни обекти и ремонти бяха предвидени 73 млн. лева, но от тях са изпълнени едва половина. От 20-те милиона лева, дадени от правителството за инфраструктурните обекти, свързани с подготовката за Европейска столица на културата, работа е свършена само за около 400 000 лева. Неизразходваните средства от целевата държавна субсидия за ЕСК също се прехвърлят за 2019-а.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?