Подай сигнал

Ваксинират срещу рак на маточната шийка

Здравното министерство предприема информационна кампания за имунизация

Здравеопазване

от Марица вест 726 прегледа 0

Ваксинират срещу рак на маточната шийка

В България ракът на маточната шийка, свързан с HPV вируса, е второто най-често злокачествено заболяване при жените на възраст от 15 до 59 г., след това на млечните жлези. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Според статистиката всеки ден от него в страната ни умира по една жена. Честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка, свързан с HPV инфекция, за периода 1981-2013 г., се е увеличила почти трикратно и продължава да расте.


Важно е да се знае, че заразяването с HPV става при сексуален контакт: вагинален, орален, анален. Тъй като вирусът е сравнително високоустойчив на условията на околната среда, инфекция може да настъпи и при контакт кожа с кожа. Използването на презерватив намалява значително шанса за заразяване, но не предпазва напълно. Според статистиката HPV е най-често предаваната сексуална инфекция. Човешкият папилома вирус е вторият по честота инфекциозен агент, след Helicobater pylori и преди вирусите на хепатит B и С, който причинява рак. При жените HPV инфекцията може да предизвика рак на маточната шийка, вагината и вулвата, а при мъжете - рак на пениса. Както при мъжете, така и при жените HPV инфекцията може да доведе до рак на устата, гърлото, ануса и ректума. Определени HPV типове могат също така да причинят генитални брадавици и при двата пола.


Според специалистите някои видове рак и заболявания, свързани с HPV, са ваксинопредотвратими. Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Поради тази причини здравното министерство предприема информационна кампания за имунизация. Добре е родителите да са информирани за методите на първична профилактика, за да предпазят децата си от евентуална инфекция с вируса. Ваксините срещу HPV са с изключително висок индекс на ефикасност и безопасност.

С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България се осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12- и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма.

Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка (РМШ) са най-новото постижение в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактиката. С тяхното приложение се цели предпазване на младите момичета и жените от развитие на персистираща инфекция (над 6-12 месеца) с онкогенни типове на човешките папиломавируси (HPV), която се явява задължителен етиологичен фактор за развитие на РМШ. От здравното министерство увериха, че ваксините срещу рак на маточната шийка са проучвани за безопасност, ефикасност и имуногенност над 10 години, в 11 клинични проучвания. Данните са категорични, че няма повишен риск от хронични или автоимунни заболявания - както краткосрочно, така и дългосрочно. Най-честите странични реакции са болка, подуване и зачервяване на мястото на убождането. До момента са поставени над 90 милиони дози.

Коментари