В тази страна се продават цели обезлюдени села

Демографските промени оставиха испанската провинция със стотици призрачни селища, пише Bloomberg.

Густаво Иглесиас, както и останалите жители на Акорада в северната част на страната, се е преместил в по-голям град, за да намери прехрана, оставяйки зад себе си селцето от шест къщи. Семейството му е живяло там няколко поколения, отглеждайки пшеница и крави, пише мъни.бг. Но преди около 30 години населеното място се изпразнило.

 

Сега 57-годишният полицай обединява сили с останалите собственици с желанието да продадат цялото село и да му дадат нов живот. Колко искат? Едва €85 000.

Провинцията в Испания е пълна с подобни села, които сега се продават. За премиера Педро Санчес, който обеща да се бори с обезлюдяването, подобни инициативи обещават спирачка пред процеса, преди той да се превърне в криза. В петък кабинетът обсъди редица мерки, с които може да направи селата по-привлекателни: по-бърз интернет, гарантирани основни услуги и публично-частни партньорства.

Авантюристични чужденци и испанци вече се възползват от ниските цени. Aldeas Abandonadas, компанията за недвижими имоти, която специализира в подобни продажби, е успяла да продаде 40 села миналата година. 90% от купувачите са чужденци.

В Испания има около 1 500 изоставени села, казва Елвира Фафиан, основала агенцията. Тъй като общините изискват от собствениците да поддържат сградите - нещо, което повечето не могат да си позволят - все повече биват обявявани за продажба.

Проблемът не е чужд за по-голямата част от Европа, но тенденцията в Испания е най-драматична. Около 53% от страната има гъстота на населението от по-малко от 12,5 жители на квадратен метър - сред най-ниските в Западна Европа.

В същото време раждаемостта в Испания е втората най-ниска в Малта, а разликата в броя на бебетата в градовете и селата е сред най-големите в ЕС. Липсата на млади хора означава, че населението там намалява, а регионите губят и предприемачи, които можеха да генерират заетост.

Една от мерките, които се обсъжда, е подобряването на интернет връзката, което би помогнало на много да работят от дома си. Субсидия за тези, които се върнат на село, е друга идея на кабинета. А проблемът става все по-централен в политическия живот на страната, особено преди изборите, които ще се проведат през април.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?