Подай сигнал

В Свежен пишат с перо и мастило като в Аджарска преписна школа

От 22 юли 2019 г. най-българския принос в европейската култура, кирилицата,се възражда в село Свежен

Регион

от Цветана Георгиева 833 прегледа 0

Свежен става европейска столица на културата, средновековната перла на Средногорието поема щафетата от Пловдив, макар и за кратко.

В китното село с автентична атмосфера и над 100 къщи паметници на културата любители на кирилицата и краснописа от понеделник 22-ри юли ще творят с местните художници, Яна от Ян махала и Атанас Велков. Това съобщи кметът на селото Христо Енков. Всички заедно ще пишат с перо и мастило по традициите на старите преписвачи от Аджарската книжовна школа, действала в това село през 16-18 век. Седмицата - „Курс по калиграфия” ще завърши с изложба с в петък, 26 юли 2019 г. в 16 часа.

На 29 юли, понеделник, гл.ас. д-р Диляна Радославова, БАН, ще открие седмицата, посветена на ролята на Аджар (днес Свежен) в българския книжовен живот и историята на ръкописните книги, изписани в селото през XVI – XVIII в., техните създатели и приносът им към старобългарската литература.

На 30 юли ще бъде открие известната изложба „Калиграфско-художествени школи и писарски средища” предоставена от Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и показана в градове като Милано и Хелзинки.

На 1 август „Дворът на Кирилицата”, благодарение на фондация „Пловдив 2019”, ще бъде представен със снимки от невероятните букви намиращи се в музея в Плиска. Седмицата ще приключи както започна с лекция. Гл.ас. д-р Кръстьо Йорданов от БАН ще представи най-новото изследване за селото и Аджарската книжовна школа според османски документи от XII век.

По този начин свеженци, заедно с многобройните им гости ще се погрижат за запазване на най-скъпото на един народ – неговото културното му наследство, посочи кметът Христо Енков. Входът за събитията е свободен и всички са добре дошли, обяви той.

Коментари