В Сопот започват Вазовите празници

Вазовите празници започват днес в Сопот. Те са посветени на 168 г. от рождението на Иван Вазов и се организират от общината, музея и читалището. Проявите ще продължат до 9 юли, рождената дата на народния поет, когато ще бъде връчена и литературната награда  на негово име. Това е най-големият приз у нас, с който се удостояват български писатели, публицисти и поети. И тази година ще бъде връчена детска Вазова награда за литература.

В рамките на празниците Сопот ще чества и 145 години от рождението на най-малкия от братята Вазови - д-р Борис Вазов. Той е общественик, политик и публицист, културен деятел от своето време. Той има големи заслуги за публикуване на много от произведенията за своя брат Иван Вазов.

В сряда в къщата музей „Иван Вазов“ ще бъде представена  книгата „Сеячът. Д-р Борис Вазов (1873-1957). Жизнен и творчески път на политика, публициста, дипломата“ на проф. дин Веска Николова. Срещата с авторката е от 16.30 часа.

От 18 часа същата вечер в театрална зала на читалището е спектакълът „Мечти и блянове крилати“с изпълнения на стари градски песни.

В четвъртък, 5 юли, от 17 часа в Девическото училище ученици от СУ „Иван Вазов“ ще проведат урок по родолюбие на тема „Всяко нещо на мястото си и всяка работа с времето си“.

Малко по-късно на библиотеката в Сопот ще гостува поетесата Божана Апостола. Литературната вечер, посветена на нея, е под наслов „Все по-далече, все по-близо“.

От 18.30 часа в Етнографския и занаятчийски център Сопотски еснаф започва Лятна среща край чешмата - надпяване, в което участват хор „Златна есен“ към пенсионерския клуб „Копсис“, групите „Незабравка“ и „Веселяци“, както и народната певица Дарина Славова. По същото време в Сопотския еснаф ще бъде открита изложбата на Луко Улебков „Рално и нереално, изобразено в картини стих“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?